Regels voor (hypotheek)leningen vanaf 2013

Woont u in een woning die uw eigendom is? Dan hebt u een eigen woning. Bent u een kwalificerend buitenlands belastingplichtige, dan kunt u de rente van uw hypotheek of lening voor die woning in aftrek brengen.

Hebt u na 1 januari 2013 een eigen woning gekocht? Of hebt u na 1 januari 2013 uw hypotheek of lening verhoogd? Of is uw hypotheek of lening nu hoger dan in 2012, omdat u een duurdere woning hebt gekocht? Dan hebt u te maken met nieuwe regels voor de aftrek van uw (hypotheek)rente.

Op 1 januari 2013 zijn de regels voor de renteaftrek van de eigenwoningschuld (hypotheekrenteaftrek) veranderd. U mag voor nieuwe leningen alleen rente aftrekken als u de lening maandelijks aflost. Had u vóór 1 januari 2013 al een eigenwoningschuld? Dan mag u de rente blijven aftrekken, en bent u niet verplicht om af te lossen.

Wanneer verplicht aflossen?

Om de rente af te mogen trekken, bent u in de volgende situaties verplicht de lening af te lossen:

  • U sluit voor het eerst een hypotheek of lening af.
  • U verhoogt uw bestaande hypotheek of lening, bijvoorbeeld voor een verbouwing.
    Had u op 31 december 2012 al een eigenwoningschuld? Dan geldt de aflossingsverplichting alleen voor het extra bedrag dat u leent.

U moet de lening annuïtair of lineair aflossen in maximaal 360 maanden (30 jaar). In beide gevallen betaalt u maandelijks een vast bedrag, dat bestaat uit rente en aflossing. U hebt in beide gevallen recht op renteaftrek. U kunt het hulpmiddel Aflossing annuïteitenlening gebruiken om te kijken of u aan de aflossingsvoorwaarden voldoet.

 

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.