Aangifte erfbelasting op tijd terugsturen

Aangifte erfbelasting doen

Bent u erfgenaam? Dan moet u misschien erfbelasting betalen. Als wij verwachten dat de erfgenamen erfbelasting moeten betalen, sturen wij een aangiftebrief naar 1 van de erfgenamen, meestal de partner of het oudste kind van de overledene. In de brief staat hoe u aangifte doet en wanneer de aangifte bij ons binnen moet zijn.

Lees hoe het werkt, aangifte doen.

Doe op tijd aangifte om belastingrente te voorkomen

Gaat het om een overlijden vóór 1 januari 2017? Wij berekenen belastingrente vanaf 8 maanden na het overlijden tot de betaaldatum die op de aanslag staat. Kies het juiste moment om aangifte te doen om geen of minder belastingrente over de aanslag erfbelasting te betalen.

Gaat het om een overlijden op of na 1 januari 2017? Dan berekenen we tijdelijk geen belastingrente.

Vraag een voorlopige aanslag aan als u nog niet alle gegevens hebt

U kunt dan de erfbelasting alvast betalen. De voorlopige aanslag krijgt u binnen 3 weken na ontvangst van uw aanvraag. Binnen 6 weken moet u die voorlopige aanslag erfbelasting betalen. U moet dus op tijd betalen. Als u te laat betaalt, moet u invorderingsrente betalen.

Een voorlopige aanslag Erfbelasting vraagt u aan met het formulier Aanvraag voorlopige aanslag erfbelasting.

Kunt u niet op tijd aangifte doen?

Lukt het niet om op tijd aangifte te doen? Dan kunt u uitstel aanvragen.

Vraagt u geen uitstel aan en is de aangifte niet op tijd bij ons terug? Dan schatten wij zelf hoeveel erfbelasting de erfgenamen moeten betalen en sturen een aanslag voor het bedrag dat wij hebben geschat. Misschien moeten de erfgenamen een boete betalen omdat wij de aangifte niet op tijd hebben ontvangen.

Wanneer ontvangt u de definitieve aanslag?

Wij doen ons best om u binnen 3 tot 6 maanden een definitieve aanslag te sturen. Vaak lukt dit ons. U krijgt sowieso bericht binnen de wettelijke termijn van 3 jaar.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.