Belastingrente over de aanslag erfbelasting

Als u aangifte erfbelasting hebt gedaan, moet u misschien ook belastingrente betalen over de erfbelasting.

U betaalt alleen belastingrente bij een overlijden in 2016 of eerder

Wij berekenen tijdelijk geen belastingrente bij aanslagen erfbelasting vanwege overlijdens op of na 1 januari 2017.

U begint met betalen vanaf 8 maanden na het overlijden.

En de belastingrente stopt meestal 6 weken na de datum van de aanslag. Maar we gaan niet altijd uit van deze periode.

Soms stopt de belastingrente eerder

Doen wij er lang over om een aanslag op te leggen? En wijken wij niet af van uw aangifte? Dan stopt de periode waarover belastingrente wordt berekend 19 weken na ontvangst van de aangifte. De datum van de aanslag is in deze situatie dus niet van belang.

Let op!

Moeten wij afwijken van uw aangifte? Dan maakt het niet uit hoe lang we erover doen om een aanslag op te leggen. We rekenen dan altijd rente tot 6 weken na de datum van de aanslag. Wij wijken af als u uw aangifte onjuist of onvolledig invult. Vul daarom uw aangifte zo goed mogelijk in.

Belastingrente stopt nog eerder bij verzoek voorlopige aanslag

Hebt u een voorlopige aanslag aangevraagd? En doen wij er lang over om een voorlopige aanslag op te leggen? En wijken wij niet af van uw verzoek?  Dan stopt de periode waarover belastingrente wordt berekend 14 weken na ontvangst van uw verzoek. De datum van de voorlopige aanslag zelf is in deze situatie niet van belang.

U hebt een verzoek voorlopige aanslag gedaan

Na een verzoek voorlopige aanslag erfbelasting, doet u aangifte erfbelasting voor een definitieve aanslag. Is de definitieve aanslag hetzelfde als de voorlopige? Dan betaalt u geen belastingrente meer. Is de definitieve aanslag anders? Dan zijn er 2 mogelijkheden:

  • Is de definitieve aanslag hoger dan de voorlopige aanslag? U betaalt belastingrente over de belasting die u meer moet betalen.
  • Is de definitieve aanslag lager dan de voorlopige aanslag? U krijgt de te veel betaalde belasting terug. Hebt u geen belastingrente betaald over de voorlopige aanslag? Wij betalen dan geen belastingrente terug over de te veel betaalde belasting.

Wanneer krijgt u belastingrente terug?

U krijgt alleen belastingrente terug als u belastingrente hebt betaald en te veel betaalde erfbelasting terugkrijgt. De rente die u terugkrijgt, is de rente die u hebt betaald over de belasting die u terugkrijgt.

Wanneer krijgt u erfbelasting terug?

U krijgt erfbelasting terug als:

Belastingrente bij een navorderingsaanslag

Blijkt dat u na de definitieve aanslag meer erfbelasting moet betalen? Dan krijgt u een navorderingsaanslag. Gaat het om een overlijden in 2016 of eerder? Dan betaalt u belastingrente over het bedrag dat u meer moet betalen.

Bij een navorderingsaanslag begint de periode waarover wij rente berekenen 8 maanden na het overlijden en eindigt 1 maand na de aanslag. Doet u zelf een verzoek om een navorderingsaanslag? Dan berekenen wij belastingrente vanaf 8 maanden na het overlijden tot maximaal 12 weken na de datum waarop wij uw verzoek hebben ontvangen.

Lees meer bij Navorderingsaanslag erfbelasting.

Voorbeelden

Wilt u weten hoe belastingrente werkt bij erfbelasting? Kijk dan bij de voorbeelden.

 

 

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.