Fiscaal partnerschap en aftrek tijdelijk verblijf thuis

Voor de berekening van uw aftrek voor uitgaven voor het tijdelijk verblijf thuis van een ernstig gehandicapte is het belangrijk of u in het jaar van aangifte wel of geen fiscale partner hebt. Er zijn 3 situaties mogelijk:

  • U hebt het hele jaar geen fiscale partner
    Als u geen fiscale partner hebt, berekent u alleen de aftrek voor uzelf.

 

  • U hebt het hele jaar een fiscale partner
    Hebt u het hele jaar een fiscale partner? Als u het hele jaar een fiscale partner hebt of ervoor kiest om het hele jaar als fiscale partners beschouwd te worden? Bereken dan eerst de aftrek voor het tijdelijk verblijf thuis van de gehandicapte. U mag de kosten voor het halen en brengen en de kosten voor het verblijf bij u thuis maar 1 keer aftrekken, ook al verzorgt u de gehandicapte samen. U mag in de aangifte de aftrekbare kosten wel verdelen tussen u en uw fiscale partner. Iedere verdeling mag, als het totaal maar 100% is.

 

  • U hebt een deel van het jaar een fiscale partner
    Hebt u een deel van het jaar een fiscale partner, en kiest u er niet voor om het hele jaar als fiscale partners beschouwd te worden? Dan mag maar 1 van u beiden het bedrag aftrekken. Als u allebei aan de voorwaarden voldoet, kunt u er ook voor kiezen om allebei de helft van de aftrekbare kosten in uw aangifte af te trekken.

 

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.