Verzuimboete toeslagen - geef wijzigingen op tijd door

Geeft u een wijziging niet of niet binnen 4 weken aan ons door? Of reageert u niet of te laat op een verzoek om informatie? Dan kunt u een verzuimboete krijgen.

Voorbeelden

  • U geeft niet binnen 4 weken aan ons door dat uw inkomen is veranderd. Of een andere wijziging die gevolgen heeft voor de hoogte van uw toeslag, bijvoorbeeld dat u minder uren kinderopvang hebt.
  • U, uw toeslagpartner of medebewoner reageert niet of te laat op ons verzoek om informatie.
  • U of uw toeslagpartner heeft inkomen of vermogen in het buitenland en geeft dit niet aan ons door.

Hoe hoog is een verzuimboete?

U krijgt eerst een waarschuwing voor het verzuim. Maar doet u hetzelfde nog een keer voor het einde van het volgende jaar? Dan moet u een verzuimboete van € 385 betalen. Verzuimt u daarna nog een keer? Dan kan de boete oplopen tot € 5.514. Voor de hoogte van de boete kijken we naar het toeslagbedrag dat u ten onrechte hebt ontvangen.

Voorbeeld

Op 1 januari krijgt u een hoger salaris. Daardoor hebt u recht op minder toeslag. U geeft de wijziging niet door en krijgt dus te veel toeslag. Omdat het de 1e keer is dat u een wijziging niet doorgeeft, krijgt u een waarschuwing. Een jaar later, op 1 januari, krijgt u weer een hoger salaris. Ook deze wijziging geeft u niet door. U krijgt daarom een boete van € 385. In mei stijgt uw salaris opnieuw. Weer geeft u deze wijziging niet door. De verzuimboete wordt dan maximaal € 5.514.

Verzuimt u vaker en gaat het om grote bedragen? Dan krijgt u geen waarschuwing. U krijgt dan meteen een boete tot maximaal € 5.514. 

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.