Ik hoor maar niets over mijn toeslag. Wat kan ik doen?

Zijn wij te laat met beslissen, bijvoorbeeld nadat u toeslag hebt aangevraagd of bezwaar hebt gemaakt? En hebt u geen bericht van ons gekregen dat wij meer tijd nodig hebben voor onze beslissing? Dan kunt u ons 'in gebreke stellen'. U vraagt ons dan om alsnog binnen 2 weken te beslissen. Hiervoor kunt u het formulier Ingebrekestelling gebruiken.

U kunt ons in 4 situaties in gebreke stellen

Dit zijn:

  • Wij beslissen te laat over uw aanvraag of wijziging.
  • Wij zijn te laat met uw definitieve berekening.
  • Wij beslissen te laat op uw bezwaar.
  • Wij beslissen te laat op uw verzoek om een beslissing over uw toeslag te herzien.

Let op!

Gaat het om een verzoek dat in behandeling is bij de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT)? Dan werkt het anders. Lees meer bij In gebreke stellen Toeslagen Herstel.

Ik heb de beslissing op mijn aanvraag of wijziging nog niet ontvangen

Hebt u toeslag aangevraagd? Of hebt u een wijziging voor uw toeslag doorgegeven? Dan maken wij een nieuwe berekening waarin wij uw aanvraag of wijziging hebben verwerkt. Dit moeten wij binnen 13 weken doen. Reageren wij te laat op uw aanvraag of wijziging? Dan kunt u ons in gebreke stellen.

Hebt u nog toeslag aangevraagd of een wijziging doorgegeven voor 2020 of eerder? Dan kan het langer dan 13 weken duren.

Ik heb mijn definitieve berekening nog niet ontvangen

Zijn wij te laat met de definitieve berekening van uw toeslagen? En hebt u geen brief gekregen dat wij langer de tijd nodig hebben? Dan kunt u ons in gebreke stellen.

Lees in welke situaties het langer kan duren bij Wanneer krijg ik de definitieve berekening van mijn toeslag?

Ik heb de beslissing op mijn bezwaar nog niet ontvangen

Wij moeten op tijd een beslissing nemen over uw bezwaar. Dit is binnen 12 weken na de datum van de beschikking waartegen u bezwaar hebt gemaakt. Wacht u langer op onze beslissing? En hebben wij de termijn voor de beslissing niet verlengd? U kunt ons dan in gebreke stellen. Hebt u dat al gedaan en heeft het niet geholpen? Dan kunt u in beroep gaan bij de rechtbank.

Ik heb de beslissing op mijn verzoek om een beslissing over mijn toeslag te herzien nog niet ontvangen

Wij moeten op tijd een beslissing nemen over uw verzoek om een toeslag te herzien. Dit is binnen 8 weken nadat wij uw brief hebben ontvangen. Wacht u langer op onze beslissing? En hebben wij de termijn om te beslissen niet verlengd? U kunt ons dan in gebreke stellen.

Hoe behandelen wij uw ingebrekestelling?

Nadat u ons in gebreke hebt gesteld, moeten wij binnen 2 weken een beslissing nemen. Krijgt u binnen 2 weken geen reactie van ons? Lees wanneer wij u een dwangsom moeten betalen.

Wij sturen u altijd een brief met uitleg over hoe we met uw ingebrekestelling zijn omgegaan. Hebt u recht op een dwangsom? Dan vermelden wij dit in de brief. Hierin staat ook hoe hoog het bedrag is dat u krijgt. Het bedrag krijgt u binnen 6 weken na deze brief.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.