Ik kom onder het bestaansminimum doordat ik toeslag moet terugbetalen

U moet te veel gekregen toeslag altijd terugbetalen. Komt uw inkomen daardoor onder het bestaansminimum? U kunt ons vragen rekening te houden met de beslagvrije voet als u huurtoeslag, zorgtoeslag of kindgebonden budget moet terugbetalen.

Wat is de beslagvrije voet?

De beslagvrije voet is het deel van uw inkomen dat u mag houden voor uw levensonderhoud. De hoogte van het bedrag hangt af van bijvoorbeeld:

  • uw inkomen
  • het inkomen van uw toeslagpartner
  • uw woonlasten
  • de premie voor uw zorgverzekering
  • de bijstandsnorm

Hoe houden jullie er rekening mee?

Hebt u een persoonlijke betalingsregeling aangevraagd? Wij houden dan rekening met de beslagvrije voet.

Hebt u geen persoonlijke betalingsregeling aangevraagd? En verrekenen wij het terug te betalen bedrag met uw huurtoeslag, zorgtoeslag of kindgebonden budget? Dan kunt u ons vragen rekening te houden met uw beslagvrije voet. U kunt uw beslagvrij voet zelf berekenen.

Als u de kinderopvang niet meer kunt betalen

Verrekenen wij uw schuld met de kinderopvangtoeslag? En kunt u daardoor de kinderopvang niet meer betalen? Dan komt u misschien in aanmerking voor de 'maatregel bij verrekenen kinderopvangtoeslag'. Neem contact op met de BelastingTelefoon.

Wilt u een verzoek doen?

Wilt u ons vragen om rekening te houden met uw beslagvrije voet? Gebruik hiervoor het formulier Verzoek berekening van de beslagvrije voet. Zorg ervoor dat al uw gegevens juist zijn ingevuld. Stuur ook alle gevraagde bijlagen mee. U krijgt dan binnen 3 weken bericht van ons.

Gebruikt u voor uw verzoek niet het formulier? Dan kan het 6 weken duren voordat u bericht krijgt.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.