Voor welke woningen kan ik huurtoeslag krijgen?

U kunt alleen huurtoeslag krijgen voor een zelfstandige woonruimte.

Dit is een woning met een eigen toegangsdeur die u van binnen en buiten op slot kunt doen. Zoals een flat of een rijtjeshuis. En in de woning moeten in elk geval aanwezig zijn:

 • een eigen woon(slaap)kamer
 • een eigen keuken met aanrecht, aan- en afvoer voor water en een aansluitpunt (gas of elektrisch) voor een kooktoestel
 • een eigen toilet met waterspoeling

Soms is het misschien niet helemaal duidelijk of u een zelfstandige woonruimte hebt. Kijk hieronder bij uw situatie en lees hoe het zit.

Het maakt niet uit van wie u huurt (bijvoorbeeld van een makelaar, woningbouwvereniging of particulier). Zolang u maar aan alle voorwaarden voldoet.

Ik huur een gedeelde etage of onvrije etage

Huurt u (een deel van) een etage in een woning? En deelt u de voordeur, de gang, het trappenhuis of de lift met andere bewoners? Dan zien wij uw woning ook als zelfstandige woonruimte. Uw woning moet dan wel voldoen aan de 3 voorwaarden van een zelfstandige woning. Ook moet u de toegangsdeuren tot uw ruimten op de etage van binnen en buiten op slot kunnen doen. 

Ik woon in een gesplitste woning op 1 huisnummer

Huurt u een zelfstandige woonruimte en is er op uw huisnummer nog een andere woonruimte? Dan kunt u huurtoeslag krijgen voor uw eigen woonruimte. Maar als wij niet weten dat het om een gesplitste woning gaat, tellen wij de bewoners van de andere woonruimte mee als uw medebewoners.

Hebben wij die andere bewoners onterecht meegeteld bij de berekening van uw toeslag? Bel dan de BelastingTelefoon om aan te geven dat het om een gesplitste woning gaat.

Ik woon in een woonwagen

Een woonwagen is een zelfstandige woonruimte. Een woonwagen is een woning die geheel of in gedeelten kan worden verplaatst. De woonwagen mag geen eigen aandrijving hebben en moet op een erkende standplaats staan. Of de standplaats van uw woonwagen erkend is, kunt u navragen bij de gemeente. De huur van de woonwagen is de kale huurprijs van de woonwagen plus de huur van de standplaats.

Ik huur een waterwoning

Een waterwoning is een zelfstandige woonruimte als:

 • de woning met palen vastzit aan de waterbodem
 • de woning niet met het water meebeweegt
 • de opgang naar de woning een vaste verbinding is tussen de wal en de waterwoning

Een woonboot is geen waterwoning. Voor een woonboot kunt u geen huurtoeslag krijgen.

Geen zelfstandige woonruimte? Soms kunt u tóch huurtoeslag krijgen

Dat kan als de woning is aangewezen voor de huurtoeslag. Dat kan zo zijn in deze 2 situaties:

 • Ik woon in een studentencomplex
  U kunt huurtoeslag krijgen als de woning voor 1 juli 1997 is aangewezen voor de huurtoeslag. U kunt dit bij uw verhuurder navragen.
 • Ik woon begeleid of in een groepswoning voor ouderen
  Informeer bij uw verhuurder, uw zorginstelling of bij de vereniging van ouders of de woning is aangewezen voor de huurtoeslag. Zij kunnen ons ook per mail vragen om de woonruimte aan te wijzen voor huurtoeslag: toeslagen.verhuurders.admini@belastingdienst.nl.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.