Kan ik nog opvanguren opmaken als ik niet werk of studeer?

Hebt u geen recht meer op kinderopvangtoeslag? En is uw kind in de afgelopen periode minder dan 230 uur per maand naar de opvang gegaan? Dan mag u de opvanguren die u nog niet hebt gebruikt, opmaken tot het eind van het jaar. Ook al werkt of studeert u dan niet meer.

U moet zelf uitrekenen hoeveel uren u nog over hebt

Dat doet u voor iedere maand waarin u dit jaar recht op toeslag had.

Vanaf 2023 kan iedereen voor maximaal 230 opvanguren per maand en per kind kinderopvangtoeslag krijgen. De uren die uw kind naar de opvang gaat, trekt u daarvan af.

Voorbeeld

Uw kind gaat in januari 100 uur naar de opvang. Dan hebt u voor deze maand 130 uur over (230 uur - 100 uur = 130 uur). Hebt u later in het jaar geen recht meer op kinderopvangtoeslag? Dan kunt u deze 130 uur nog gebruiken.

Let op!

In 2022 kan het maximum ook minder zijn dan 230 uur per maand. Bepaal uw maximum met het hulpmiddel Bereken het maximaal aantal opvanguren.

Ik ben gestopt met werken

Als u stopt met werken, hebt u daarna nog 3 maanden recht op toeslag. Wilt u weten hoeveel uren u daarna nog mag opmaken? Maak dan een berekening voor de maanden die u werkte én voor de 3 maanden daarna. U kunt hiervoor uitgaan van uw situatie in de laatste maand die u werkt.

Voorbeeld

U werkt en uw kind gaat 130 uur per maand naar de dagopvang. U kunt voor 230 opvanguren per maand kinderopvangtoeslag krijgen. U houdt dus 100 uur per maand over (230 uur - 130 uur = 100 uur).

Per 1 februari wordt u werkloos. U hebt vanaf dat moment nog 3 maanden recht op toeslag. Van januari tot en met april houdt u dus 100 uur per maand over (230 uur - 130 uur = 100 uur). In totaal is dat 400 uur (4 maanden x 100 uur = 400 uur). Deze uren mag u nog tot het einde van het jaar gebruiken voor opvang.

Ik ben gestopt met mijn opleiding, traject naar werk of een inburgeringscursus

Zodra u stopt, hebt u geen recht meer op toeslag. Wilt u weten hoeveel uren u daarna nog op mag maken? Maak dan een berekening voor de maanden waarin u een opleiding, traject of inburgeringscursus volgde.

Voorbeeld

U volgt een opleiding en uw kind gaat 180 uur per maand naar de dagopvang. U kunt voor 230 opvanguren per maand kinderopvangtoeslag krijgen. U houdt dus 50 uur per maand over (230 uur - 180 uur = 50 uur).

Vanaf september bent u klaar met de opleiding. U gaat nog niet gelijk aan het werk en hebt dus per 1 september geen recht meer op toeslag. Van januari tot en met augustus hebt u in totaal nog 400 uur over (8 maanden x 50 uur = 400 uur). Deze uren mag u nog tot het einde van het jaar gebruiken voor opvang.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.