Ik word co-ouder. Wat betekent dat voor mijn toeslagen?

Als u co-ouder wordt, heeft dat gevolgen voor uw huurtoeslag, de kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget. Zorg er daarom voor dat u op tijd wijzigingen voor deze toeslagen doorgeeft.

Wanneer bent u co-ouder?

U bent co-ouder in de volgende gevallen:

  • Uw kind woont ten minste 3 dagen per week bij u én ten minste 3 dagen per week bij uw  ex.
  • Uw kind woont om en om 1 week bij u en 1 week bij uw ex.

Of uw kind op uw adres of op het adres van uw ex ingeschreven staat, maakt daarbij niet uit.

Hoe geef ik deze wijziging door?

Krijgt u kinderopvangtoeslag en/of huurtoeslag? En staat uw kind niet bij u ingeschreven, maar bij uw ex-partner? Of juist wel bij u, maar niet bij uw ex-partner? Stuur ons dan een brief. Zet in de brief dat u co-ouders bent. Vermeld ook op welke dagen van de week uw kind bij  u is en op welke dagen van de week bij de andere ouder. Beide ouders moeten de brief ondertekenen.

Stuur de brief naar:

Belastingdienst/Toeslagen
Postbus 4510
6401 JA Heerlen

Gevolgen voor de kinderopvangtoeslag

Nadat u aan ons hebt doorgegeven dat u en uw ex-partner co-ouders zijn, kunt u allebei kinderopvangtoeslag krijgen. Ieder voor het eigen deel van de kosten. Als co-ouders kunt u samen kinderopvangtoeslag krijgen voor maximaal 230 uur per kind per maand.

Staat de kinderopvangtoeslag op naam van uw ex-partner? Dan kunt u voor uw deel van de kosten kinderopvangtoeslag aanvragen.

Staat de toeslag op uw naam? Geef dan uw deel van de opvanguren aan ons door. En eventuele andere veranderingen, bijvoorbeeld als uw kind naar een andere opvang gaat. Lees meer bij Er verandert iets in de kinderopvang.

Gevolgen voor het kindgebonden budget

U kunt alleen kindgebonden budget krijgen voor het kind waarvoor u ook kinderbijslag krijgt. Wilt u allebei kindgebonden budget krijgen? Dat kan alleen als u meer dan 1 kind hebt en allebei kinderbijslag krijgt voor een ander kind. U moet dan eerst allebei apart kinderbijslag aanvragen bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Lees meer op svb.nl.

De SVB geeft het aan ons door als u allebei kinderbijslag krijgt. Daarna betalen wij het kindgebonden budget aan beide ouders uit. Staat het kindgebonden budget op naam van uw ex-partner? Dan moet u het zelf aanvragen.

Gevolgen voor de huurtoeslag

Nadat u aan ons hebt doorgegeven dat u en uw ex-partner co-ouders zijn, tellen de kinderen bij beiden mee als medebewoner. Dat kan een hogere huurtoeslag geven.

 

 

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.