Ik word militair - moet ik dat doorgeven voor mijn zorgtoeslag?

Wordt u militair in actieve dienst? Dan maakt u gebruik van de ziektekostenregeling van het ministerie van Defensie. U bent dan niet verzekeringsplichtig voor de Zorgverzekeringswet. U hebt daarom geen recht op zorgtoeslag.

Geef het binnen 4 weken aan ons door als u of uw toeslagpartner militair wordt. Zo voorkomt u dat u onterecht zorgtoeslag ontvangt en deze later aan ons moet terugbetalen.

Hoe geef ik deze wijziging door?

Geef deze wijziging door met Mijn toeslagen. U hebt hiervoor de volgende gegevens nodig:

 • uw DigiD
 • de datum waarop u of uw toeslagpartner militair wordt

Wat zijn de gevolgen voor mijn toeslagen?

Afhankelijk van uw persoonlijke situatie zijn er verschillende gevolgen:

 • U woont alleen, of u krijgt alleen zorgtoeslag voor uzelf.
  Zolang u militair bent, betalen wij geen zorgtoeslag aan u uit. Bent u het jaar erna ook nog militair? Dan zetten wij uw zorgtoeslag stop.
 • U woont niet alleen en wordt militair.
  Krijgt u samen met uw toeslagpartner zorgtoeslag en staat deze op uw naam? Dan stoppen wij de zorgtoeslag. Uw toeslagpartner kan deze toeslag nu voor zichzelf aanvragen.
  Krijgt u samen met uw toeslagpartner zorgtoeslag en staat deze op zijn naam? Dan krijgt uw toeslagpartner voortaan de helft van de normale zorgtoeslag voor iemand met een toeslagpartner. Uw inkomen telt wel mee voor het bepalen van de hoogte van de toeslag.
 • U woont niet alleen en uw toeslagpartner wordt militair.
  Dan krijgt u voortaan de helft van de normale zorgtoeslag voor iemand met een toeslagpartner. Zijn inkomen telt wel mee voor het bepalen van de hoogte van de toeslag.

 

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.