Iemand in mijn huishouden gaat naar een verpleeghuis

Deze wijziging is van belang voor uw huurtoeslag.

Verblijft u, uw toeslagpartner of medebewoner langer dan 1 jaar in een verpleeghuis, psychiatrisch ziekenhuis of detentie? Maar staat u, uw toeslagpartner of medebewoner nog wel ingeschreven op uw woonadres? Dan kunt u ons vragen hem of haar woont, niet meer mee te tellen voor de huurtoeslag. Dit kan ook als u nu al weet dat deze persoon langer dan 1 jaar niet thuis woont. We tellen deze persoon niet meer mee vanaf het moment dat deze niet meer thuis woont.

Hoe geef ik deze wijziging door?

Met Mijn toeslagen kunt u doorgeven dat uw toeslagpartner of medebewoner verhuist naar een verpleeghuis, psychiatrisch ziekenhuis of gevangenis. U hebt hiervoor de volgende gegevens nodig:

  • uw DigiD
  • het nieuwe adres
  • de verhuisdatum

Wat zijn de gevolgen voor mijn toeslagen?

Afhankelijk van uw persoonlijke situatie zijn de gevolgen verschillend:

  • De persoon blijft ingeschreven op uw woonadres.
    Deze wijziging heeft geen gevolgen voor de huurtoeslag. Wij tellen deze persoon nog gewoon mee voor de huurtoeslag. Duurt het verblijf langer dan 1 jaar? Of weet u nu al dat het langer zal duren dan 1 jaar? Dan kunt u ons verzoeken om de persoon niet meer mee te tellen voor de huurtoeslag. We tellen vanaf het moment dat uw medebewoner niet meer thuis woont.
  • De persoon wordt ingeschreven op het adres van het verpleeghuis.
    Geef dat aan ons door. Wij tellen deze persoon dan niet mee bij de berekening van uw huurtoeslag. Hierdoor kan uw toeslag veranderen.

Echtgenoot of geregistreerde partner

Is degene die naar een verpleeghuis verhuist, uw echtgenoot of geregistreerde partner? En is hij bij de gemeente ingeschreven op dat andere adres? Dan is uw partner nog steeds uw toeslagpartner. Alleen voor de huurtoeslag tellen wij hem en zijn inkomen niet mee. Voor de huurtoeslag moet uw toeslagpartner namelijk op uw adres ingeschreven staan bij de gemeente.

Alleen als u aan ons doorgeeft dat u gescheiden bent (van tafel en bed) of een verzoek daarvoor hebt gedaan bij de rechtbank, gaan wij ervan uit dat u geen toeslagpartner meer hebt.

Zie ook

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.