Iemand in mijn huishouden gaat naar een verpleeghuis

Deze wijziging is van belang voor uw huurtoeslag.

Verblijft u, uw toeslagpartner of medebewoner langer dan 1 jaar in een verpleeghuis, psychiatrisch ziekenhuis of in de gevangenis? Maar staat u, uw toeslagpartner of medebewoner nog wel ingeschreven op uw woonadres? Dan kunt u ons vragen de persoon die niet thuis woont, niet mee te tellen voor de huurtoeslag.

Hoe geef ik deze wijziging door?

Met Mijn toeslagen kunt u doorgeven dat uw toeslagpartner of medebewoner verhuist naar een verpleeghuis, psychiatrisch ziekenhuis of gevangenis. U hebt hiervoor de volgende gegevens nodig:

  • uw DigiD
  • het nieuwe adres
  • de verhuisdatum

Wat zijn de gevolgen voor mijn toeslagen?

Afhankelijk van uw persoonlijke situatie zijn de gevolgen verschillend:

  • De persoon blijft ingeschreven op uw adres.
    Blijft uw toeslagpartner of medebewoner ingeschreven staan op uw woonadres? Dan heeft deze wijziging geen gevolgen voor de huurtoeslag. Wij tellen deze persoon nog gewoon mee voor de huurtoeslag. Als het verblijf langer dan 1 jaar duurt, kunt u ons verzoeken om hem niet mee te tellen voor de huurtoeslag.
  • De persoon wordt ingeschreven op het adres van het verpleeghuis.
    Als u aan ons doorgeeft dat uw toeslagpartner of medebewoner verhuist en op het adres van het verpleeghuis wordt ingeschreven, dan weten wij dat wij hem en zijn inkomen niet moeten meetellen bij de berekening van uw huurtoeslag. De hoogte van uw toeslag kan hierdoor veranderen.

Echtgenoot of geregistreerde partner

Is degene die naar een verpleeghuis verhuist, uw echtgenoot of geregistreerde partner? En is hij bij de gemeente ingeschreven op dat andere adres? Dan is uw partner nog steeds uw toeslagpartner. Alleen voor de huurtoeslag tellen wij hem en zijn inkomen niet mee. Voor de huurtoeslag moet uw toeslagpartner namelijk op uw adres ingeschreven staan bij de gemeente.

Alleen als u aan ons doorgeeft dat u gescheiden bent (van tafel en bed) of een verzoek daarvoor hebt gedaan bij de rechtbank, gaan wij ervan uit dat u geen toeslagpartner meer hebt.

Zie ook

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.