Ik ben gemoedsbezwaard - moet ik iets doorgeven?

Deze wijziging is van belang voor uw zorgtoeslag.

Als u zich vanuit uw levensovertuiging of geloof niet wilt verzekeren tegen ziektekosten, bent u gemoedsbezwaard.

Bent u gemoedsbezwaard of is uw toeslagpartner dat? Dan moet u binnen 4 weken een ontheffing aanvragen voor uw zorgverzekering bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). U betaalt als gemoedsbezwaarde geen premie voor een zorgverzekering. Daarom kunt u ook geen zorgtoeslag meer krijgen.

Hoe geef ik deze wijziging door?

Vraag bij de SVB het formulier 'Verklaring van gemoedsbezwaren' aan en vul dit in. Als u als gemoedsbezwaarde geregistreerd bent, krijgt u van de SVB een 'Ontheffing verzekeringsplicht wegens gemoedsbezwaren'. De SVB geeft dit vervolgens aan ons door. Daarna passen wij uw toeslag aan, of zetten wij uw toeslag stop. 

Lees meer hierover op svb.nl.

Wat zijn de gevolgen voor mijn zorgtoeslag?

Wij ontvangen van de Sociale Verzekeringsbank het bericht dat u gemoedsbezwaard bent. Afhankelijk van uw persoonlijke situatie zijn er verschillende gevolgen:

 • U woont alleen, of u krijgt alleen zorgtoeslag voor uzelf. 
  Wij zetten uw zorgtoeslag stop.
 • U woont niet alleen en bent gemoedsbezwaard.
  Krijgt u samen met uw toeslagpartner zorgtoeslag en staat deze op uw naam? Dan stoppen wij de zorgtoeslag. Uw toeslagpartner kan deze toeslag nu voor zichzelf aanvragen met Mijn toeslagen.
  Krijgt u samen met uw toeslagpartner zorgtoeslag en staat deze op zijn naam? Dan krijgt uw toeslagpartner voortaan de helft van de normale zorgtoeslag voor iemand met een toeslagpartner. Uw inkomen telt wel mee voor het bepalen van de hoogte van de toeslag.
 • U woont niet alleen en uw toeslagpartner is gemoedsbezwaard.
  Dan krijgt u voortaan de helft van de normale zorgtoeslag voor iemand met een toeslagpartner. Zijn inkomen telt wel mee voor het bepalen van de hoogte van de toeslag.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.