Hoe werkt middeling?

Bij middeling telt u de inkomens uit werk en woning van 3 aaneengesloten jaren op. De uitkomst deelt u daarna door 3. Over de uitkomst daarvan - het gemiddelde inkomen - berekent u per jaar opnieuw de belasting. Zijn de nieuwe belastingbedragen lager dan de oude belastingbedragen? Dan kunt u een belastingteruggaaf krijgen. U komt voor een belastingteruggaaf in aanmerking als u voldoet aan een aantal voorwaarden.

Schriftelijk verzoek

Als u voldoet aan de voorwaarden schrijft u een brief naar uw belastingkantoor. U kunt uw belasting- of douanekantoor vinden met behulp van het hulpmiddel Adressen belasting- en douanekantoren. In uw brief verzoekt u om middeling toe te passen over 3 aaneengesloten hele kalenderjaren. Ook maakt u een berekening van de belastingteruggaaf. Deze berekening stuurt u mee met uw schriftelijke verzoek.

Let op!

Hebt u in 1 van de jaren van het middelingstijdvak de AOW-leeftijd bereikt? Dan moet u een correctie uitvoeren, voordat u uw teruggaaf kunt berekenen.

Wanneer ontvangt u een uitspraak op uw verzoek?

Nadat u uw verzoek hebt gedaan, krijgt u zo snel mogelijk een ontvangstbevestiging (uiterlijk binnen 8 weken). Voldoet u aan de voorwaarden voor middeling? Dan ontvangt u een schriftelijke uitspraak op uw verzoek. U ontvangt onze uitspraak digitaal in uw Berichtenbox en op papier.Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.