Lijfrente-uitkeringen bij een bank, beleggingsonderneming of beleggingsinstelling

Hebt u een geblokkeerde rekening bij een bank of beleggingsonderneming? Of een beleggingsrecht bij een beleggingsinstelling? Dan is deze rekening of dit beleggingsrecht alleen een lijfrente als de uitkering aan bepaalde voorwaarden voldoet. Welke voorwaarden dit zijn, is afhankelijk van het soort lijfrente:

  • Oudedagsuitkering
  • Tijdelijke oudedagsuitkering die ingaat voordat u de AOW-leeftijd bereikt
  • Nabestaandenuitkering

Oudedagsuitkering

Het gaat hierbij om vaste uitkeringen die ingaan uiterlijk 5 jaar na het jaar waarin u de AOW-leeftijd bereikt. Deze uitkeringen moeten een looptijd hebben van minimaal 5 jaar en het totale bedrag van de uitkeringen mag niet hoger zijn dan een bepaald bedrag per jaar. Is het totale bedrag van de uitkeringen per jaar hoger dan in de volgende tabel? Dan moeten deze uitkeringen een looptijd hebben van minimaal 20 jaar.

Tabel oudedagsuitkering bij bank, beleggingsonderneming of beleggingsinstelling

Jaar

Maximale uitkering

2020

€ 22.089

2019

€ 21.741

2018

€ 21.483

Voorbeeld

U bereikt op 1 april 2020 de AOW-leeftijd. De uitkeringen moeten dan ingaan vóór 1 januari 2026.

Tijdelijke oudedagsuitkering

Het gaat hierbij om uitkeringen die u ontvangt voordat u de AOW-leeftijd bereikt. U moet deze uitkeringen minimaal 20 jaar plus het aantal jaren dat de uitkeringen eerder ingaan, ontvangen.

Voorbeeld

U bereikt de AOW-leeftijd als u 66 jaar en 4 maanden bent. Uw uitkeringen gaan in als u 63 jaar bent. Dit is 3 jaar voordat u de AOW-leeftijd bereikt. U moet de uitkeringen dan minimaal 23 jaar (20 + 3) ontvangen.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.