Uw (ex-)echtgenoot is eigenaar van de woning, maar u woont erin en betaalt de (hypotheek)rente

Gaat u scheiden en is uw (ex-)echtgenoot eigenaar van de woning? En blijft u in de woning wonen? Dan kunt u te maken hebben met partneralimentatie.

De woning is geen eigen woning

U bent geen eigenaar van de woning. Daardoor is de woning geen eigen woning voor u. De woning waar u in woont, ‘huurt’ u van uw ex-echtgenoot. U hebt dus geen inkomsten uit eigen woning en u kunt de (hypotheek)rente daarom ook niet aftrekken als kosten van die woning. Of er sprake is van partneralimentatie, hangt af van de volgende situaties:

  • U woont gratis in de woning
  • U betaalt huur aan uw (ex-)echtgenoot voor de woning

U woont gratis in de woning

Betaalt u uw (ex-)partner geen vergoeding (huur) voor het gebruik van de woning? Dan is er sprake van een gratis woongenot. Verstrekt uw ex-partner u dit woongenot vanwege een alimentatieplicht? Dan moet u dit opgeven als ontvangen partneralimentatie. De alimentatieplicht kan bijvoorbeeld blijken uit een rechterlijke uitspraak, een convenant of een andere (schriftelijke) overeenkomst. Het bedrag van deze partneralimentatie is gelijk aan het eigenwoningforfait van die woning.

U betaalt huur aan uw (ex-)echtgenoot voor de woning

Betaalt u uw (ex-)echtgenoot huur voor de voormalige eigen woning? Dan is er geen sprake van gratis woongenot. U hoeft dit dus niet op te geven als ontvangen partneralimentatie.

Betaalde partneralimentatie

Betaalt u na het vertrek van uw (ex-)echtgenoot de (hypotheek)rente, of een deel daarvan? Dan kunt u de door u betaalde (hypotheek)rente aftrekken als betaalde partneralimentatie. Dit kan alleen als u dit betaalt op grond van uw alimentatieplicht tegenover uw (ex-)echtgenoot. Dit kunt u zelf met uw (ex-)echtgenoot overeengekomen zijn, of u bent hiertoe verplicht door de rechter.

Let op!

Is er sprake van een regresvordering, waardoor uw (ex-)echtgenoot het door u betaalde rentebedrag aan u moet terugbetalen? Dan kunt u dit bedrag niet aftrekken als betaalde partneralimentatie.

Zie ook

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.