Uw (ex-)echtgenoot is eigenaar van de woning, maar u woont erin en betaalt de (hypotheek)rente

Gaat u scheiden en is uw (ex-)echtgenoot eigenaar van de woning? En blijft u in de woning wonen? Maar blijft u na zijn vertrek nog (een deel van) de (hypotheek)rente betalen? Dan kunt u te maken hebben met partneralimentatie.

De woning is geen eigen woning

U bent geen eigenaar van de woning. Daardoor is de woning geen eigen woning voor u. De woning waar u in woont, ‘huurt’ u van uw ex-echtgenoot. U hebt dus geen inkomsten uit eigen woning en u kunt de (hypotheek)rente daarom ook niet aftrekken als kosten van die woning.

U woont gratis in de woning

Betaalt u uw (ex-)partner geen vergoeding (huur) voor het gebruik van de woning? Dan is er sprake van een gratis woongenot. Verstrekt uw ex-partner u dit woongenot vanwege een alimentatieplicht? Dan moet u dit opgeven als ontvangen partneralimentatie. De alimentatieplicht kan bijvoorbeeld blijken uit een rechterlijke uitspraak, een convenant of een andere (schriftelijke) overeenkomst. Het bedrag van deze partneralimentatie is gelijk aan het eigenwoningforfait van die woning.

U betaalt huur aan uw(ex-)echtgenoot voor de woning

Betaalt u uw (ex-)echtgenoot huur voor de voormalige eigen woning? Dan is er geen sprake van gratis woongenot. U hoeft dit dus niet op te geven als  ontvangen partneralimentatie.

Betaalde partneralimentatie

U kunt de door u betaalde (hypotheek)rente aftrekken als betaalde partneralimentatie. Dit kan alleen als u dit betaalt op grond van uw onderhoudsverplichting tegenover uw (ex-)echtgenoot. Dit kunt u zelf met uw (ex-)echtgenoot overeengekomen zijn, of u bent hiertoe verplicht door de rechter.

Let op!

Moet uw (ex-)echtgenoot de rente aan u terugbetalen (hebt u een zogenoemde regresvordering op uw (ex-)echtgenoot)? Dan kunt u dit bedrag niet aftrekken als betaalde partneralimentatie.

Zie ook

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.