Bijleenregeling

Als u uw eigen woning verkoopt en een andere woning koopt, kunt u te maken krijgen met de bijleenregeling. Daardoor mag u mogelijk niet alle (hypotheek)rente aftrekken als u een nieuwe woning koopt.

Overwaarde en eigenwoningreserve

Als u uw huis verkoopt, is de opbrengst meestal hoger dan de eigenwoningschuld (het bedrag waarover u rente mag aftrekken) voor die woning. Dit verschil is de overwaarde. Verkoopt u voor de 1e keer uw eigen woning? Dan noemen wij de overwaarde eigenwoningreserve.

Eigenwoningschuld

De eigenwoningschuld is het deel van uw hypotheek of lening waarover u de rente mag aftrekken. Vaak is de eigenwoningschuld gelijk aan het bedrag van uw hypotheek of lening, maar het kan ook minder zijn.

Wanneer geldt de bijleenregeling?

De bijleenregeling geldt als u uw huis verkoopt, en u geld overhoudt nadat u de eigenwoningschuld hebt afgelost. Er is dan sprake van overwaarde. Met de Rekenhulp Bijleenregeling ziet u wat in uw situatie de fiscale gevolgen zijn.

Fiscaal partnerschap en de bijleenregeling

Verkoopt u met uw fiscale partner de gezamenlijke eigen woning en koopt u samen een andere woning? Dan moet u rekening houden met elkaars eigenwoningreserve van de verkochte woning.

Zie ook

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.