Voorwaarden kapitaalverzekering en spaarrekening eigen woning

Om fiscaal voordeel te hebben van uw kapitaalverzekering of spaarrekening eigen woning, moet die voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • De woning waarvoor u de kapitaalverzekering of bankspaarrekening afsluit, is uw hoofdverblijf. Dit noemen we de eigen woning. Het mag ook de eigen woning van uw fiscale partner zijn.
  • Uw kapitaalverzekering is afgesloten bij een levensverzekeringsmaatschappij. Of uw spaarrekening of uw beleggingsrecht is afgesloten bij een erkende bank, beleggingsonderneming of beleggingsinstelling.
  • In de polis van de kapitaalverzekering staat dat de uitkering gebruikt wordt om uw eigenwoningschuld af te lossen. En dat u gedurende een bepaalde periode of tot overlijden van de verzekerde persoon jaarlijks een bepaald bedrag betaalt. De bankspaarrekening is geblokkeerd en wordt eenmalig gedeblokkeerd voor de aflossing van uw eigenwoningschuld. En u bent overeengekomen dat u gedurende een bepaalde periode jaarlijks een bedrag stort op de rekening.
  • U betaalt ieder jaar een bedrag voor de kapitaalverzekering, de spaarrekening of het beleggingsrecht. Het hoogste jaarbedrag mag niet meer zijn dan 10 keer het laagste jaarbedrag. Dit noemen wij de bandbreedte.

Uw kapitaalverzekering geeft recht op een eenmalige kapitaaluitkering aan het einde van de looptijd  of op een uitkering bij overlijden van uzelf of uw fiscale partner. Uw spaarrekening of uw beleggingsrecht geeft recht op een eenmalige deblokkering van het bedrag aan het einde van de looptijd.

Let op!

Waar in deze voorwaarden 'jaar' staat, gaat het niet om kalenderjaren maar om periodes van 12 maanden sinds het afsluiten van de kapitaalverzekering of spaarrekening.

Onbelast sparen

Een kapitaalverzekering eigen woning of de bankspaarrekening valt alleen in box 1 (werk en woning) als de verzekering aan deze voorwaarden voldoet. U spaart of belegt dan onbelast. Als deze niet aan de voorwaarden voldoet, valt de kapitaalverzekering of de bankspaarrekening in box 3 (sparen en beleggen). U betaalt dan belasting over de waarde van de kapitaalverzekering of de bankspaarrekening.

U voldoet niet aan de bandbreedte

Voldoet u niet aan de bandbreedte (het hoogste bedrag dat u jaarlijks betaalt mag niet meer zijn dan 10 keer het laagste bedrag dat u jaarlijks betaalt) door het aflopen van de rentevastperiode of door het oversluiten van de eigenwoningschuld? Als u voldoet aan de volgende voorwaarden dan hebt u toch recht op de vrijstelling:

  • Het bedrag dat u jaarlijks betaalt is alleen gewijzigd door het aflopen van de rentevastperiode voor de eigenwoningschuld.
  • Het eindkapitaal is niet verhoogd en de looptijd van de kapitaalverzekering, de spaarrekening of het beleggingsrecht is niet veranderd.
  • Er ontstaat geen nieuwe bandbreedte. U blijft voldoen aan de andere voorwaarden die gelden voor de kapitaalverzekering of het spaarrekening eigen woning.

 

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.