Banksparen

Bij banksparen spaart u bij een bank met een geblokkeerde 'spaarrekening eigen woning' of een geblokkeerd 'beleggingsrecht eigen woning'. U gebruikt dit geld dan voor de aflossing van uw eigenwoningschuld (bedrag van uw hypotheek of lening waarover de rente aftrekbaar is in box 1).

Om de fiscale voordelen van banksparen te hebben, moet u wel voldoen aan de voorwaarden.

Let op!

Er veranderen een aantal regels voor de kapitaalverzekering eigen woning (KEW), de spaarrekening eigen woning (SEW) en het beleggingsrecht eigen woning (BEW). Eind juni 2017 passen we de site aan, aan de nieuwe regels.

Let op!

U kunt vanaf 2013 geen nieuwe 'kapitaalverzekering eigen woning' meer afsluiten. Dit geldt ook voor een 'spaarrekening eigen woning' of 'beleggingsrecht eigen woning'. Wel kunt u een bestaande verzekering, spaarrekening of beleggingsrecht omzetten in een zelfde soort recht.

Hoe werkt het?

Bij banksparen spaart u op een geblokkeerde rekening voor de aflossing van uw eigenwoningschuld. Aan het eind van de looptijd van de hypotheek of lening laat u de spaarrekening of het beleggingsrecht deblokkeren. U ontvangt dan het gespaarde bedrag plus de opgebouwde rente.

Gebruikt u dit bedrag om uw eigenwoningschuld af te lossen, dan hebt u meestal recht op een vrijstelling.

Ontvangt u een uitkering bij overlijden van uw fiscale partner, dan kunt u vragen om de spaarrekening of het beleggingsrecht door te schuiven.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.