Sparen voor de aflossing van uw hypotheek

Hebt u een lening afgesloten voor de financiering van uw eigen woning (hypotheek)? Dan kunt u sparen voor de aflossing van die eigenwoningschuld. Hieronder staat op welke 2 manieren u met fiscaal voordeel kunt sparen.

Op 2 manieren sparen voor de aflossing van uw eigenwoningschuld

Fiscale voordelen

De 'kapitaalverzekering eigen woning' en het banksparen hebben dezelfde fiscale voordelen. Als u voldoet aan de voorwaarden, is zowel het bedrag dat u spaart, als de uitkering onbelast.

Hebt u vóór 1 januari 2001 een kapitaalverzekering afgesloten? En hoeft u hiermee niet de eigenwoningschuld af te lossen? Dan voldoet deze meestal niet aan de fiscale voorwaarden. U moet dan de waarde van die verzekering aangeven als bezitting in box 3 (sparen en beleggen).

Keert uw kapitaalverzekering,spaarrekening- of beleggingsrecht eigen woning uit ná 31 maart 2017?

Dan hebt u een vrijstelling. De hoogte ervan is een vast bedrag. Lees meer daarover bij: Vrijstelling bij uitkering kapitaalverzekering eigen woning en banksparen vanaf 1 april 2017.

Keert uw kapitaalverzekering -, spaarrekening - of beleggingsrecht eigen woning uit vóór 1 april 2017?

Dan is de hoogte van uw vrijstelling afhankelijk van het aantal jaren dat u premie hebt betaald. Lees meer daarover bij: Vrijstelling bij uitkering kapitaalverzekering eigen woning en banksparen tot 1 april 2017.

Hebt u uw 'kapitaalverzekering eigen woning' afgekocht of gedeblokkeerd? Dan hebt u alleen recht op een vrijstelling als u voldoet aan bepaalde voorwaarden.

Woning verkocht

Had u een 'kapitaalverzekering eigen woning', 'spaarrekening eigen woning' of 'beleggingsrecht eigen woning' en hebt u uw woning verkocht? Dan kan dit gevolgen hebben voor uw belasting. Daarbij is van belang of u verhuist naar een andere eigen woning of huurwoning.

Let op!

U kunt sinds 2013 geen nieuwe 'kapitaalverzekering eigen woning' meer afsluiten. Dit geldt ook voor een 'spaarrekening eigen woning' of een 'beleggingsrecht eigen woning'. Wel kunt u een bestaande kapitaalverzekering, spaarrekening of beleggingsrecht omzetten in een zelfde soort recht.

 

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.