Sparen voor de aflossing van uw hypotheek

Hebt u een lening afgesloten voor de financiering van uw eigen woning (hypotheek)? Dan kunt u sparen voor de aflossing van uw eigenwoningschuld. Sparen voor de aflossing van uw eigenwoningschuld kan u fiscaal voordeel opleveren.

Op 2 manieren sparen voor de aflossing eigenwoningschuld

Let op!
U kunt sinds 2013 geen nieuwe kapitaalverzekering eigen woning meer afsluiten. Dit geldt ook voor een spaarrekening eigen woning of een beleggingsrecht eigen woning. Wel kunt u een bestaande kapitaalverzekering, spaarrekening of beleggingsrecht omzetten in een zelfde soort recht.

Fiscale voordelen

De kapitaalverzekering eigen woning en spaarrekening eigen woning hebben dezelfde fiscale voordelen. Als u voldoet aan de voorwaarden, is zowel het bedrag dat u spaart, als de uitkering onbelast.

De uitkering is onbelast als deze onder de vrijstelling valt. De hoogte van de uitkering is afhankelijk van het moment van uitkeren. Lees meer bij: 


Ontvangt u een uitkering bij overlijden van uw fiscale partner, dan kan uw vrijstelling worden verhoogd.

Hebt u uw kapitaalverzekering eigen woning afgekocht of gedeblokkeerd? Dan hebt u alleen recht op een vrijstelling als u voldoet aan bepaalde voorwaarden.

Woning verkocht

Had u een kapitaalverzekering, spaarrekening of beleggingsrecht eigen woning en hebt u uw woning verkocht? Dan kan dit gevolgen hebben voor uw belasting. Daarbij is het van belang of u verhuist naar een andere eigen woning of een huurwoning. Lees wat de gevolgen kunnen zijn

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.