Sparen voor de aflossing van uw hypotheek

Hebt u een lening afgesloten voor de financiering van uw eigen woning (hypotheek)? Dan kunt u sparen voor de aflossing van uw eigenwoningschuld. Sparen voor de aflossing van uw eigenwoningschuld kan u fiscaal voordeel opleveren.

Op 2 manieren sparen voor de aflossing eigenwoningschuld

Let op!
U kunt sinds 2013 geen nieuwe kapitaalverzekering eigen woning meer afsluiten. Dit geldt ook voor een spaarrekening eigen woning of een beleggingsrecht eigen woning. Wel kunt u een bestaande kapitaalverzekering, spaarrekening of beleggingsrecht omzetten in een zelfde soort recht.

Fiscale voordelen

De kapitaalverzekering eigen woning en spaarrekening eigen woning hebben dezelfde fiscale voordelen. Als deze voldoen aan de voorwaarden, is zowel het bedrag dat u spaart, als de uitkering onbelast.

De uitkering van de kapitaalverzekering eigen woning en spaarrekening eigen woning is onbelast als deze onder de vrijstelling valt. De hoogte van de uitkering is afhankelijk van het moment van uitkeren. Lees meer bij Vrijstelling bij uitkering kapitaalverzekering eigen woning en banksparen vanaf 1 april 2017.

Ontvangt u een uitkering bij overlijden van uw fiscale partner, dan kan uw vrijstelling worden verhoogd.

Koopt u uw kapitaalverzekering eigen woning af? Of deblokkeert u uw bankspaarrekening? Lees wat dat betekent voor uw vrijstelling bij Afkopen of deblokkeren.

Woning verkocht

Had u een kapitaalverzekering, spaarrekening of beleggingsrecht eigen woning en hebt u uw woning verkocht? Dan kan dit gevolgen hebben voor uw belasting. Daarbij is het van belang of u verhuist naar een andere eigen woning of een huurwoning. Lees wat de gevolgen kunnen zijn bij U verhuist naar een andere eigen woning of huurwoning

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.