U hebt vóór 1 januari 2001 een kapitaalverzekering afgesloten

Hebt u vóór 1 januari 2001 een kapitaalverzekering afgesloten? En is de kapitaalverzekering niet na deze datum omgezet in een kapitaalverzekering eigen woning? Dan is dit geen 'kapitaalverzekering eigen woning'. Daarom moet u de waarde van die verzekering aangeven als bezitting in box 3 (sparen en beleggen). Een spaar- of levenhypotheek is niet altijd een 'kapitaalverzekering eigen woning'. Ook niet wanneer u de uitkering wel gebruikt voor de aflossing van de eigenwoningschuld.

Let op!

Een kapitaalverzekering die u hebt afgesloten vóór 1 januari 2001, en waarvoor u de premie in 1 keer hebt betaald (een koopsom), valt in box 1. Pas als u de kapitaaluitkering ontvangt, betaalt u belasting. U geeft dan het rendement van de uitkering aan in box 1. Het rendement is het bedrag van de uitkering min de bedragen die u in totaal hebt betaald.

Omzetten in kapitaalverzekering eigen woning

Tot 1 april 2013 kon u ervoor kiezen om uw kapitaalverzekering om te zetten in een kapitaalverzekering eigen woning. U moest wel voldoen aan de voorwaarden van een kapitaalverzekering eigen woning.

Niet omzetten in kapitaalverzekering eigen woning

Hebt u ervoor gekozen om uw kapitaalverzekering niet om te zetten in een kapitaalverzekering eigen woning? Dan geeft u de waarde van de verzekering als bezitting aan in box 3 (sparen en beleggen).

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.