U hebt uw kapitaalverzekering niet omgezet in een 'kapitaalverzekering eigen woning'

Hebt u uw kapitaalverzekering niet omgezet in een 'kapitaalverzekering eigen woning'? Dan moet u de waarde die u opbouwt tijdens de looptijd aangeven als bezitting in box 3 (sparen en beleggen). Voor verzekeringen die u op of vóór 14 september 1999 hebt afgesloten, geldt een vrijstelling.

Kapitaalverzekering ongewijzigd

Als u de kapitaalverzekering niet hebt gewijzigd, geldt de volgende vrijstelling:

  • Hebt u uw kapitaalverzekering afgesloten tussen 31 december 1991 en 15 september 1999? Dan is uw vrijstelling voor de kapitaaluitkering afhankelijk van hoeveel jaren premie u hebt betaald.
  • Hebt u uw kapitaalverzekering afgesloten vóór 1 januari 1992? Dan blijft u recht houden op een onbeperkte vrijstelling voor de kapitaaluitkering.

Kapitaalverzekering gewijzigd

Hebt u na 13 september 1999 het verzekerde kapitaal of de premies verhoogd? Dan is uw vrijstelling in box 3 voor die kapitaalverzekering mogelijk vervallen. Of dat zo is, hangt af van de voorwaarden van uw kapitaalverzekering. De vrijstelling in box 3 vervalt in ieder geval als u na 13 september 1999 de looptijd van uw verzekering hebt verlengd. Uw tussenpersoon of verzekeringsmaatschappij kan u hierover meer informatie geven. De vrijstelling geldt alleen nog als uw verzekeringsmaatschappij de verhoging van het verzekerde kapitaal, de premies of de verlenging van de looptijd, vóór 1 juli 2001 ongedaan heeft gemaakt.

Let op!

Koopt u een polis af die is afgesloten vóór 1 januari 1992? Dan is de uitkering geheel vrijgesteld, als de verzekering voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • Het verzekerd kapitaal is na 1 januari 1992 niet verhoogd.
  • De looptijd is niet verlengd.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.