U verhuist naar een andere eigen woning

Verhuist u naar een andere eigen woning? En laat u de 'kapitaalverzekering eigen woning' of de bankspaarrekening (spaar- of beleggingsrekening voor de eigen woning) niet voortijdig tot uitkering komen, maar laat u die doorlopen? Dan heeft dat meestal geen gevolgen voor uw belasting. De bestaande kapitaalverzekering, of bankspaarrekening verhuist dan mee naar de nieuwe woning.

Omzetten

Hebt u de 'kapitaalverzekering eigen woning', de 'spaarrekening eigen woning' of het 'beleggingsrecht eigen woning' bij de verhuizing rechtstreeks omgezet in een andere 'kapitaalverzekering eigen woning', 'spaarrekening eigen woning' of 'beleggingsrecht eigen woning'? Dan heeft dat meestal ook geen gevolgen voor uw belasting. Daarbij gelden wel de volgende voorwaarden:

  • Het gegarandeerde kapitaal mag niet hoger zijn dan het gegarandeerde kapitaal dat u oorspronkelijk had.
  • De looptijd mag niet langer zijn dan de looptijd van de vorige 'kapitaalverzekering eigen woning' of bankspaarrekening.

Voorbeeld

U wilt in de toekomst een hogere uitkering of u wilt sparen voor een kapitaal voor de nieuwe eigenwoningschuld. U zet uw oude 'kapitaalverzekering eigen woning' om in een nieuwe 'kapitaalverzekering eigen woning'. De nieuwe 'kapitaalverzekering eigen woning' behandelen we als een voortzetting van de oude. De looptijd en de premies van de oude 'kapitaalverzekering eigen woning' tellen mee bij de beoordeling of de nieuwe kapitaalverzekering voldoet aan de voorwaarden voor een kapitaalverzekering eigen woning en banksparen.

Ditzelfde geldt ook bij een omzetting van een bankspaarrekening voor uw eigen woning. 

U mag ook wisselen van product. Als u bijvoorbeeld eerst een 'kapitaalverzekering eigen woning' had, mag u deze ook omzetten in een bankspaarrekening.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.