U hebt vrijwilligers en/of personeel voor u werken

Als u mensen in dienst hebt, moet u aangifte loonheffingen doen en loonheffingen inhouden en betalen. U moet zich dan bij ons aanmelden als werkgever. Over betalingen aan vrijwilligers, artiesten of beroepssporters moet u soms ook loonheffingen betalen. Ook in dat geval moet u zich als werkgever aanmelden. Lees ook wat onder loon valt en waar u rekening mee moet houden bij vergoedingen aan bestuurders en leden van de raad van toezicht.

U hebt mensen in dienst

Er zijn veel soorten arbeidsrelaties. Als een arbeidsrelatie een dienstbetrekking is, moet u loonheffingen inhouden en betalen. U moet dus eerst nagaan of er een dienstbetrekking is (zie hoofdstuk 1 van het 'Handboek Loonheffingen', dat u kunt downloaden op de pagina Loonheffingen).

U hebt vrijwilligers die voor u werken

Als stichting of vereniging is de kans groot dat u gebruik maakt van vrijwilligers. In dat geval kunt u waarschijnlijk gebruikmaken van de vrijwilligersregeling. U hoeft dan geen loonheffingen in te houden en te betalen.

Meer informatie over de vrijwilligersregeling en een aantal voorbeelden vindt u in hoofdstuk 18 van het 'Handboek Loonheffingen', dat u kunt downloaden op de pagina Loonheffingen.

Meer informatie

Alle informatie over uw taken als werkgever vindt u op de pagina Loonheffingen.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.