Landbouwregeling

Als u landbouwer, veehouder, tuinbouwer of bosbouwer bent, kan het zijn dat u geen btw in rekening hoeft te brengen en geen btw-administratie hoeft bij te houden. Dit noemen we de landbouwregeling. Of de regeling voor u geldt, leest u bij Voor wie is de landbouwregeling?

Aan u de keus

U mag kiezen of u de landbouwregeling gebruikt of de normale btw-regels toepast. Door de landbouwregeling hebt u minder administratieve lasten. Maar bij hoge investeringen kan de landbouwregeling financieel nadelig zijn. Alle voor- en nadelen van de regeling vindt u bij Gevolgen voor u.

Wanneer geldt de landbouwregeling niet?

Niet alle goederen of diensten die u als ondernemer in de agrarische sector levert, vallen onder de landbouwregeling. Kijk voor een overzicht bij Voor welke goederen en diensten geldt de landbouwregeling regeling niet? De landbouwregeling is niet van toepassing voor veehandelaren. Als u veehandelaar bent, kunt u gebruikmaken van de Veehandelsregeling.

Landbouwbedrijf kopen

Als u een landbouwbedrijf, of een zelfstandig deel daarvan, koopt, kunt u dat vaak btw-vrij doen. U moet wel de rechten en verplichtingen voor de btw van de verkoper overnemen en nakomen. Lees meer hierover bij Als u een landbouwbedrijf koopt.

Landbouwbedrijf verkopen

Als u een landbouwbedrijf, of een zelfstandig deel daarvan, verkoopt, doet u dit btw-vrij als:

  • het gaat om een algemeenheid van goederen
  • de koper het landbouwbedrijf of het zelfstandige deel daarvan, voortzet of in ieder geval van plan is om dit voort te zetten

Verkoop en verhuur van rechten

Bent u landbouwer, veehouder, tuinbouwer of bosbouwer en verhuurt of verkoopt u rechten aan een andere ondernemer in de sector? Bijvoorbeeld jachtrechten of mestproductierechten? Kijk welke regels van toepassing zijn bij Verkoop en verhuur van rechten.

Buitenland

Past u de landbouwregeling toe en doet u zaken met het buitenland? Lees meer hierover bij Landbouwregeling en het buitenland.

Meer informatie

Meer informatie over de landbouwregeling, leest u in het Besluit van 20 december 2013, nr. BLKB 2013/2253M.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.