Ik heb zonnepanelen gekocht in 2019. En ik ben een particulier.

Als u zonnepanelen koopt dan kunt u een deel van die kosten terugkrijgen. Het gaat dan om het btw-bedrag op de aanschaf en de installatie van de panelen. Hieronder beschrijven we stap voor stap hoe u dat aan moet pakken. En leggen we uit waarom. Houd er rekening mee dat alle stappen samen een doorlooptijd hebben van een aantal weken. 

Stap 1: U meldt zich aan als ondernemer voor de btw

U vraagt zich misschien af waarom u zich moet aanmelden als ondernemer terwijl u alleen maar het btw-bedrag van de zonnepanelen terug wilt vragen. Dat zit als volgt: alleen ondernemers kunnen btw terugvragen. U moet zich daarom aanmelden als ondernemer. U bent ook ondernemer, omdat uw zonnepanelen stroom voor u opwekken. Een deel van die stroom gebruikt u niet. Die stroom levert u terug aan de energiemaatschappij. Daarvoor krijgt u dan een vergoeding. En daarmee bent u ondernemer voor de btw.

Hoe moet ik mij aanmelden als ondernemer?

Vul het  formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’ in en stuur het naar ons toe.

Er zijn 2 voorwaarden als u zich aan wilt melden:

 • uw naam moet op de rekening van de energieleverancier staan
 • uw naam moet op de factuur van de leverancier van de zonnepanelen staan

Zonnepanelen en de nieuwe kleineondernemersregeling (KOR)

 • Als u zich uiterlijk 20 november 2019 hebt aangemeld als zonnepaneelhouder, dan bent u door ons automatisch aangemeld voor de nieuwe kor. U kunt uw deelname op ieder moment beëindigen. Gebruik daarvoor het afmeldformulier.
 • Meldt u u zich aan na 20 november 2019, dan kunt u zelf kiezen voor de kor door op het formulier 'Opgaaf Zonnepaneelhouders' aan te vinken dat u de de kleineondernemersregeling toe wilt passen.

Hieronder kunt u lezen wat wel of niet meedoen in grote lijnen voor u betekent.  


Wel deelnemen 


Niet deelnemen


Btw betalen


U hoeft na het eerste jaar geen btw meer te betalen over de stroom die u levert aan uw energiebedrijf. Ook niet over de stroom die u zelf verbruikt.

U betaalt jaarlijks btw over de stroom die u levert aan uw energiebedrijf. U betaalt meestal ook btw over de energie die u zelf verbruikt. U kunt hierbij waarschijnlijk het forfait toepassen.

Btw-aangifte


U doet maar 1 keer btw-aangifte: om uw btw terug te vragen. En om de verschuldigde btw over het eerste jaar aan te geven.

U doet (periodiek) btw-aangifte.

Btw terugvragen


U kunt na de 1e btw-aangifte niet opnieuw btw terugvragen over uw zakelijke kosten en investeringen. Ook niet over het onderhoud of de aanschaf van een 2e set zonnepanelen.

U kunt wel btw terugvragen over uw zakelijke kosten en investeringen. Bijvoorbeeld over het onderhoud of de aanschaf van een 2e set zonnepanelen.

Nadat wij uw formulier hebben ontvangen

 • Wij beoordelen binnen 10 werkdagen of u inderdaad btw-ondernemer bent. Wij sturen u een brief ‘Vaststelling belastingplicht’. In die brief laten wij u weten of wij u als btw-ondernemer hebben geregistreerd. In deze brief staat ook uw omzetbelastingnummer.
 • Als wij u inderdaad hebben geregistreerd als btw-ondernemer krijgt u binnen 10 werkdagen een gebruikersnaam en een wachtwoord toegestuurd in 2 aparte enveloppen. Hiermee logt u in bij de Belastingdienst het (oude) portaal voor ondernemers om het rekeningnummer door te geven waarop u de teruggaaf wilt ontvangen. U kunt ook met uw DigiD inloggen op mijn Belastingdienst zakelijk en daar uw rekeningnummer doorgeven.
 • In stap 2 staat hoe u het rekeningnummer aan ons door moet geven. Sla deze stap niet over. En doe dit al voor u de aangifte doet. Dit voorkomt vertraging bij de uitbetaling. We gebruiken namelijk niet automatisch een rekeningnummer dat al bij ons bekend is.

Stap 2: geef uw rekeningnummer door voor de uitbetaling van de btw

Sla deze stap niet over. En doe dit al voor u de aangifte doet. Dit voorkomt vertraging bij de uitbetaling. We gebruiken namelijk niet automatisch een rekeningnummer dat al bij ons bekend is. Dus hebt u al een rekeningnummer opgegeven voor een andere belasting of toeslagen? Dan mogen wij dat rekeningnummer niet automatisch gebruiken voor de btw. Daarom moet u uw rekeningnummer toch nog eens opgeven.Het rekeningnummer geeft u aan ons door met een digitaal formulier.

Hoe vult u het formulier in?

 • Hebt u geen contactpersoon zoals een boekhouder? Dan vult u bij 'contactpersoon’ uw eigen gegevens in.
 • Bij subnummer vult u de 2 cijfers in die na de B komen in uw omzetbelastingnummer. U kunt deze cijfers terugvinden in de brief vaststelling belastingplicht uit stap 1. 
Rekeningnummer nu doorgeven

Stap 3: btw-aangifte doen

U ontvangt van ons de aangifte digitaal of op papier.

 • In beide gevallen vult u alléén de rubrieken 1 en 5 in.
 • Als u de aangifte zelf invult, hoeft u bij ‘contactpersoon’ niets in te vullen. U kunt ook uw eigen gegevens invullen.

Wij hebben voor u een aantal voorbeelden hoe u een aangifte in moet vullen. U kunt deze voorbeelden erbij houden als u aangifte gaat doen.

Aangifte online doen

Normaal gesproken gebruikt u de online aangifte. Wilt u automatisch een waarschuwing wanneer u btw-aangifte moet doen? Download dan onze app Btw-Alert.

Aangifte op papier doen

Soms krijgt u van ons een papieren aangifte. Vul de aangifte in en stuur die naar ons toe met de post. Op de voorkant van de aangifte staat de datum waarop de aangifte bij ons binnen moet zijn.

De uitbetaling van de btw

Nadat wij uw aangifte hebben ontvangen krijgt u van ons binnen een aantal weken een brief, de teruggaafbeschikking. Binnen 10 werkdagen na de datum op de teruggaafbeschikking schrijven wij het bedrag bij op het rekeningnummer dat u in stap 2 hebt doorgegeven.

Ik krijg toch nog een aangifte toegestuurd. Wat moet ik doen? 

Soms komt het voor dat u na de 1e aangifte toch nog een 2e aangifte krijgt uitgereikt. U moet deze aangifte altijd doen. Kies in de aangifte dan voor ‘Nee’ bij de vraag ‘Hebt u iets aan te geven’. Daarna kunt u de aangifte onderteken en versturen. 

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.