Ik heb zonnepanelen en wil een onderneming starten. Of ik maak kosten die betrekking hebben op zonnepanelen

U bent een particulier, maar bij ons geregistreerd als btw-ondernemer omdat u zonnepanelen hebt gekocht. Dat hebt u in 2019 of eerder gedaan. De btw over deze zonnepanelen hebt u al teruggevraagd. U bent wél van plan om een eenmanszaak te starten. Of u verwacht kosten te maken, bijvoorbeeld voor een omvormer of een aanvullende set zonnepanelen en u wilt hiervan de btw terugvragen. Hieronder leggen wij u uit wat u in deze situatie moet doen.

U bent uiterlijk 20 november 2019 aangemeld als btw-ondernemer voor de zonnepanelen. Dit betekent dat u 1 keer aangifte hebt gedaan en u de btw al hebt teruggekregen. Wij hebben u automatisch aangemeld voor de kleineondernemersregeling (KOR). Als u besluit dat u gebruik wilt maken van de KOR, hoeft u niets te doen. Maar u kunt ook besluiten dat u uzelf wilt afmelden van de regeling. In dat geval moet u wel zelf actie ondernemen.

De KOR: aangemeld blijven of toch afmelden?

Houd bij het maken van uw keuze rekening met uw situatie. Verwacht u kosten te maken die betrekking hebben op zonnepanelen? Óf bent u van plan om andere ondernemersactiviteiten te starten? Hieronder leest u wat de gevolgen zijn.

Ik verwacht kosten te maken die betrekking hebben op zonnepanelen

• Ik wil aangemeld blijven bij de KOR:
Maakt u deze keuze, dan kunt u geen btw terugvragen van uw kosten en investeringen. Bijvoorbeeld als u een nieuwe set zonnepanelen koopt. Of bij een onderhoudsbeurt.

Het voordeel van aangemeld blijven bij de KOR is dat u geen btw hoeft te betalen over de teruglevering van stroom aan uw energiemaatschappij en de zelf gebruikte stroom. U hoeft geen btw-aangifte te doen. 

• Ik wil me afmelden voor de KOR:
Maakt u deze keuze, dan kunt u de btw over uw kosten en investeringen wél terugvragen. Bijvoorbeeld als u een nieuwe set zonnepanelen aanschaft. Of bij een onderhoudsbeurt.

Maakt u geen gebruik van de KOR? Dan bent u verplicht om elk kwartaal btw-aangifte te doen. En moet u btw betalen over de stroom die u teruglevert aan uw energiemaatschappij en die uw zelf gebruikt. Vaak kan dit aan de hand van een vastgesteld bedragen (forfait). Houd er wel rekening mee dat u het forfait jaarlijks moet aangeven. Bereken daarom goed of afmelden voor u de beste oplossing is. Hieronder leggen we hier meer over uit.

Ik ben van plan om andere ondernemersactiviteiten te starten

Bent u van plan om andere ondernemersactiviteiten te starten? Let dan op de hoogte van uw omzet. Zodra deze hoger wordt dan € 20.000 in 1 kalenderjaar, kunt u geen gebruik meer maken van de KOR. U moet u dan afmelden voor de kleineondernemersregeling. Blijft uw omzet onder dit bedrag? Dan maakt u zelf de keuze.

• Ik wil aangemeld blijven bij de KOR:
Maakt u deze keuze, dan kunt u geen btw terugvragen van de kosten en investeringen die u maakt voor uw nieuwe onderneming. U hoeft geen btw te betalen over uw prestaties en u doet daarom ook geen btw-aangifte meer. U kunt alleen aangemeld blijven bij de KOR als u voldoet aan de voorwaarden.

• Ik wil me afmelden voor de KOR:
Maakt u deze keuze, dan kunt u de btw over uw kosten en investeringen wél terugvragen. Maar u moet wel weer btw gaan betalen over uw prestaties. Omdat u zonnepanelen hebt, betaalt u ook btw over de vergoeding die u van uw energiemaatschappij krijgt. Met uw zonnepanelen produceert u misschien ook stroom die u privé gebruikt. In dat geval moet u over deze stroom óók btw betalen (als u de btw over de zonnepanelen volledig hebt teruggevraagd). U doet weer elk kwartaal btw-aangifte.

Als u ervoor kiest om uzelf af te melden voor de KOR, moet u weer voldoen aan alle rechten en plichten van het btw-ondernemerschap. Meer informatie leest u op de pagina 'Hoe werkt de btw?'.

Keuze gemaakt? Dit moet u doen!

Ik kies ervoor om aangemeld blijven bij de KOR

Hebt u besloten om gebruik te blijven maken van de KOR? Wij hebben u al automatisch aangemeld. U hoeft niets te doen. Let er wel op dat u wel aan de voorwaarden moet voldoen. Voldoet u niet meer aan de voorwaarden? Dan moet u uzelf vanaf dat moment afmelden.

Ik kies ervoor om me af te melden voor de KOR

Hebt u besloten om u af te melden voor de KOR? Meld uzelf dan af ná inwerkingtreding van de regeling. U bent automatisch aangemeld en moet uzelf afmelden via het afmeldformulier. Omdat wij u automatisch hadden aangemeld voor de KOR, geldt de 3-jaarstermijn van verplichte deelname niet voor u. U kunt er dus op elk moment voor kiezen om uzelf af te melden. Bij afmelding geldt een opzegtermijn van minimaal 4 weken voorafgaand aan een kwartaal. Let er wel op dat als u bent afgemeld, u 3 jaar lang niet meer kunt deelnemen aan de KOR.

Wanneer u bent afgemeld, krijgt u weer uitnodigingen tot het doen van btw-aangifte. U moet vanaf dat moment weer btw betalen over de stroom die u teruglevert aan uw energiemaatschappij en die u zelf gebruikt.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.