Heb ik niet-geïntegreerde of geïntegreerde zonnepanelen? En hoeveel btw mag ik dan terugvragen?

Hoeveel btw mag u terugvragen over de zonnepanelen? Dat ligt eraan: hebt u niet-geïntegreerde of geïntegreerde zonnepanelen? We leggen het u graag uit.

Niet-geïntegreerde zonnepanelen en btw terugvragen

Niet-geïntegreerde zonnepanelen hebt u wanneer de zonnepanelen alleen worden gebruikt om stroom op te wekken, en zij niet ook de functie van dakbedekking hebben. Van deze zonnepanelen mag u álle btw die aan u in rekening is gebracht, terugvragen.

Geïntegreerde zonnepanelen en btw terugvragen

Geïntegreerde zonnepanelen hebt u wanneer de zonnepanelen ook de functie van dakbedekking hebben. Hoeveel btw u bij geïntegreerde zonnepanelen mag terugvragen hangt ervan af: bent u particulier of ondernemer?

Ik ben particulier: hoeveel btw mag ik terugvragen bij geïntegreerde zonnepanelen?

U mag 1/3 deel van de btw die aan u in rekening is gebracht, terugvragen.

Waarom 1/3 deel van de btw?

We rekenen als volgt: u gebruikt uw zonnepanelen voor 50% als dakbedekking. De dakbedekking geldt als privégebruik. Hiervoor hebt u geen recht op aftrek. Voor 50% gebruikt u de zonnepanelen om stroom op te wekken. Uit de praktijk blijkt dat 1/3 deel van de opgewekte stroom privé wordt gebruikt. Hiervoor hebt u ook geen recht op aftrek. Het overige 2/3 deel van de stroom wordt teruggeleverd aan de energiemaatschappij.

Bij elkaar genomen betekent dit dat u 1/3 deel (2/3 deel x 50%) van de btw die in rekening is gebracht voor de aanschaf en installatie (de voorbelasting) van de zonnepanelen kunt terugvragen.

Ik ben ondernemer: hoeveel btw mag ik terugvragen bij geïntegreerde zonnepanelen?

U berekent zelf hoeveel btw u mag terugvragen. Dat doet u op basis van uw eigen feiten en omstandigheden. Voor meer informatie hierover belt u met de Belastingtelefoon.

De aangifte invullen

Wilt u weten hoe u de aangifte moet invullen? Op deze pagina leggen we het u uit en vindt u voorbeelden voor verschillende situaties.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.