Meedoen met de kleineondernemersregeling voor zonnepaneelhouders

Als zonnepaneelhouder bent u ondernemer voor de btw. Want, uw zonnepanelen leveren stroom voor u op. Maar een deel van die stroom gebruikt u niet.  En de stroom die u niet gebruikt levert u automatisch terug aan de energiemaatschappij. En daarmee bent u ondernemer voor de btw. U kunt er dan, als kleine ondernemer, daarom voor kiezen om mee te doen met de kleineondernemersregeling (KOR). Maar wat betekent meedoen nu eigenlijk?

U doet 1 keer btw-aangifte

In deze aangifte vraagt u de btw over de aanschaf en installatie terug en geeft u de btw aan die u moet betalen. Dat is vaak een vastgesteld bedrag (forfait). Daarna doet u geen btw-aangifte meer. U bent dus geen btw meer verschuldigd over de stroom die u teruglevert aan uw energiemaatschappij of de stroom die u zelf gebruikt. 

Deelname start het jaar na aankoop

Het jaar dat volgt op het jaar dat u de zonnepanelen hebt aangeschaft is het jaar dat u mee gaat doen met de KOR. Vanaf die datum kunt u geen btw meer terugvragen. Ook niet over onderhoudskosten aan uw installatie, de aanschaf van een omvormer of een set zonnepanelen.

Een voorbeeld

In februari 2021 koopt u zonnepanelen en in mei 2021 vraagt u de btw terug. De KOR gaat dan in op 1 januari 2022. U kunt vanaf dat moment geen btw meer terugvragen. In 2021 kan dat nog wel. Lees waar u rekening mee moet houden als u nieuwe investeringen wilt doen, bijvoorbeeld een tweede set zonnepanelen.

U doet mee voor een periode van ten minste 3 jaar

U kunt uw deelname niet tussentijds beëindigen. Ook niet om een grote investering te doen voor bijvoorbeeld een nieuwe set zonnepanelen. Of om een ondernemersactiviteit zoals een eenmanszaak te starten. Uw deelname stopt alleen als de periode van 3 jaar voorbij is en u zich afmeldt. Of als uw omzet boven de € 20.000 komt. In dat geval moet u zich afmelden.  

Binnenkort ondernemersactiviteiten starten als eenmanszaak?

Bent u van plan om op korte termijn een onderneming te starten of om andere ondernemingsactiviteiten uit te gaan voeren? Kijk dan op belastingdienst.nl/kor of deelname aan de KOR voor u de beste keuze is. Kiest u er na 3 jaar voor om niet meer mee te doen met de KOR? Dan bent u ook weer ten minste 3 jaar aan die keuze gebonden.

Soms moet u uw btw herzien

Dat betekent dat u een deel van de btw die u hebt afgetrokken weer aan ons terug moet betalen. Dat noemen wij herzien. Lees meer over waarom en hoe u de btw moet herzien.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.