Export naar klanten in de EU die geen btw-aangifte doen: drempelbedragen

Geldt voor u het volgende?

  • U levert goederen aan een klant in een ander EU-land en  deze klant doet geen btw-aangifte.
  • U vervoert de goederen zelf naar dat land of u laat de goederen daar naartoe vervoeren.
  • En u verkoopt in 1 jaar meer dan het drempelbedrag van het EU-land waar de goederen naartoe gaan.

Dan is dit een afstandsverkoop. U gebruikt dan het btw-percentage dat geldt in dat EU-land.

Let op!


U moet de afstandsverkopen ook aangeven in rubriek 3c van uw Nederlandse btw-aangifte.

Klanten die geen btw-aangifte doen, zijn:

  • particulieren
  • ondernemers die uitsluitend vrijgestelde prestaties leveren
  • ondernemers die gebruikmaken van een landbouwregeling
  • rechtspersonen die geen ondernemer zijn

Drempelbedragen bij afstandsverkopen

Bij afstandsverkopen geldt dat u buitenlandse btw in rekening moet brengen. Om te voorkomen dat u zich al voor 1 enkele levering in een ander EU-land moet laten registreren, hebben de EU-landen drempelbedragen afgesproken. Tot aan die drempelbedragen per land mag u Nederlandse btw in rekening brengen. Daarboven moet u het btw-tarief van het land van de klant in rekening brengen.

Wat betekent dat voor u?

Verkoopt u in 1 jaar in totaal meer dan het drempelbedrag dat per land geldt? Dan moet u het btw-tarief van het land van de klant in rekening brengen. Dat doet u vanaf het moment dat u over het drempelbedrag heen gaat. U moet zich dan, ook in dat land als ondernemer registreren en daar btw-aangifte doen. Als u het vorige jaar boven het drempelbedrag uitkwam, moet u het jaar daarop ook buitenlandse btw in rekening brengen, ook als u in dat jaar niet over het drempelbedrag heen gaat.

Wilt u weten hoe dat in de praktijk gaat? Bekijk dan deze voorbeelden van afstandsverkopen.

Kiezen voor buitenlandse btw

Wilt u niet altijd de drempelbedragen in de gaten houden? Kies er dan voor om altijd de regeling voor afstandsverkopen toe te passen. U brengt dan altijd buitenlandse btw in rekening voor de goederen die u levert naar andere EU-landen aan klanten die geen btw-aangifte hoeven te doen. Kijk wat u moet doen als u altijd de regeling voor afstandsverkopen wilt toepassen.

Uitzonderingen bij afstandsverkopen

De regeling voor afstandsverkopen geldt niet bij export van:

De bedragen van deze leveringen telt u dus niet mee voor het drempelbedrag.

Uw klant heeft ook een drempelbedrag

Is uw klant een ondernemer die geen btw-aangifte doet, of een rechtspersoon die geen ondernemer is? Voor deze groepen geldt dat zij tot bepaalde maximumbedragen goederen kunnen kopen in een ander EU-land, tegen het btw-tarief van dat EU-land. Komt zo'n klant boven het drempelbedrag? Dan zal hij u vragen om een factuur met 0% btw. Voor u is dan sprake van een intracommunautaire levering. Uw klant moet de btw in eigen land aangeven en betalen. Ga voor meer informatie naar Drempelbedragen voor uw buitenlandse klanten.

Komt zo'n klant boven het drempelbedrag? Dan zal hij u vragen om een factuur met 0% btw. Kijk aan welke voorwaarden u moet voldoen om het 0%-tarief toe te passen.

Als u een factuur met 0% stuurt, is voor u sprake van een intracommunautaire levering. Uw klant moet dan de btw in eigen land aangeven en betalen.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.