Nieuw btw-identificatienummer

Dit deel van de website is bedoeld voor ondernemers die buiten Nederland zijn gevestigd, maar wel goederen of diensten leveren in Nederland. Ondernemer in Nederland? Zie Btw.

Nieuw btw-identificatienummer voor Nederlandse eenmanszaken 

Alle Nederlandse eenmanszaken hebben een nieuw btw-identificatienummer (in het Nederlands: btw-identificatienummer of btw-id) ontvangen om de privacy van ondernemers beter te beschermen. 

Het nieuwe btw-identificatienummer is geldig vanaf 1 januari 2020.

We adviseren EU-bedrijven om het nieuwe btw-identificatienummer van hun Nederlandse zakelijke klanten met een eenmanszaak op te vragen. 

Gevolgen voor Nederlandse eenmanszaken

Eenmanszaken in Nederland ontvangen informatie over het gebruik van hun nieuwe btw-identificatienummer. Ze moeten het btw-identificatienummer op hun facturen en website vermelden en hun (EU) leveranciers tijdig op de hoogte te stellen van hun nieuwe btw-identificatienummer. Dit is erg belangrijk omdat het huidige btw-identificatienummer niet meer geldig is vanaf 1 januari 2020.

EU-bedrijven vanaf 1 januari 2020

  • Het nieuwe btw-identificatienummer kan worden geverifieerd op de website van de Europese Commissie vanaf 1 januari 2020.
  • EU-bedrijven moeten vanaf 1 januari 2020 het nieuwe btw-identificatienummer van hun Nederlandse klanten gebruiken in hun facturering.
  • Voor goederen en diensten die vanaf 1 januari 2020 worden geleverd, moeten de EU-bedrijven vanaf 1 januari 2020 het nieuwe btw-identificatienummer in de Opgaaf ICP  gebruiken.

 

Let op!

Het gebruik van het nieuwe btw-identificatienummer op facturen is belangrijk voor de btw-terugbetalingen vanaf 1 januari 2020. Verzoeken om grensoverschrijdende btw-teruggave worden vanuit Nederland verzonden met het nieuwe btw-identificatienummer in 2020.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.