Wat zijn de gevolgen voor de btw als u een bedrijfspand koopt?

Als u een bedrijfspand koopt, kunt u te maken krijgen met de btw. De levering van een pand dat langer dan 2 jaar geleden voor het eerst in gebruik is genomen, is vrijgesteld van btw. Als u een pand koopt dat nieuw is of minder dan 2 jaar geleden in gebruik genomen is, moet u wel btw betalen. Bij de koop van een bouwterrein moet u btw betalen, behalve als u de grond koopt van een niet-ondernemer.

Als u een pand koopt dat u gebruikt als bedrijfsruimte voor belaste prestaties én als woonruimte, is het volgende van belang. U beoordeelt of het woongedeelte voldoende zelfstandigheid heeft om het af te splitsen van het bedrijfsgedeelte. Dit is bijvoorbeeld het geval als het bedrijfsdeel fysiek afgescheiden is van het woongedeelte en zelfstandig bruikbaar is. Als dat het geval is, kunt u het woongedeelte niet tot het ondernemingsvermogen rekenen. U hebt voor dat deel geen recht op aftrek van voorbelasting. Bij een latere verkoop bent u alleen btw verschuldigd over het bedrijfsgedeelte.

Zijn het woon- en bedrijfsdeel niet te splitsen, dan kunt u kiezen of u het pand geheel of gedeeltelijk tot het privé of ondernemingsvermogen rekent.

  • Kiest u voor privévermogen? Dan kunt u geen voorbelasting aftrekken. U bent bij een eventuele latere doorlevering geen omzetbelasting verschuldigd.
  • Kiest u voor bedrijfsvermogen? Dan is de voorbelasting aftrekbaar.

Let op!

Houd er rekening mee dat de verkoop van een pand alleen belast is als de verkoop binnen twee jaar na eerste ingebruikname plaatsvindt. Als de verkoop niet belast is voor de btw, krijgt u mogelijk wel te maken met herziening van aftrek van voorbelasting.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.