Belastingdienst actueel

4e ‘Nieuwsbrief Loonheffingen’: Verduidelijking zelfstandige studietoelage voor kinderen van werknemers

14-03-2019

In de 4e ‘Nieuwsbrief Loonheffingen 2019’ staat informatie over het vergoeden van studiekosten van kinderen van werknemers. Dat kunt u onder andere doen door in Nederland wonende kinderen zelfstandig een studietoelage toe te kennen. De informatie hierover heeft vragen opgeroepen. Hoe deze toelage werkt, willen wij in dit bericht graag verduidelijken.

Kent u het kind van uw werknemer zelfstandig een studietoelage toe, dan zien wij dit als inkomen. Op dit inkomen moet u op de gebruikelijke manier loonbelasting/premie volksverzekeringen inhouden volgens de groene tabel.

Is de studietoelage van het kind niet hoger dan € 6.759? En laat de student bij u de loonheffingskorting toepassen? Dan hoeft u géén loonbelasting/premie volksverzekeringen in te houden.

In de loop van het jaar voegen wij informatie toe aan het ‘Handboek Loonheffingen 2019’ over het geven van een belastingvrije studietoelage aan kinderen van werknemers. Het gaat om de volgende toevoegingen:

  • de bestaande dienstbetrekking van de ouder kan leiden tot een dienstbetrekking voor het kind. Dat betekent dat het kind door de studietoelage op de loonlijst van de werkgever komt. (paragraaf 1.1)
  • een voorbeeld van een vergoeding voor het studiegeld die als eindheffingsloon kan worden aangewezen (paragaaf 4.2)
  • bij een eenmalige studietoelage aan het kind van de werknemer hoeft de werkgever geen bijdrage Zvw in te houden (paragraaf 6.2.2)
  • de groene loonbelastingtabel is van toepassing bij een studietoelage aan het kind van de werknemer (paragraaf 7.3.3)
  • een voorbeeld van een studiefonds van de werkgever voor studerende kinderen van werknemers (paragraaf 19.2.2)

Meer nieuwsberichten leest u in het nieuwsoverzicht

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.