Belastingdienst actueel

6% btw voor disposable bloedplasma sets

08-06-2018

Sets die eenmalig gebruikt worden voor opslag en transport van bloedplasma, én die voldoen aan de eisen van het Besluit medische hulpmiddelen, zijn belast met 6% btw.

Disposable sets (wegwerpsets) voor bloedplasma worden éénmalig gebruikt bij de afname van bloedplasma bij een bloeddonor. Een set bestaat uit slangen, een filter, bloedzakken en een naald. De werking is als volgt: de naald wordt in een ader van de donor ingebracht. Een machine filtert via de wegwerpset het bloedplasma uit het bloed en slaat het op in een bloedzak. Het bloed en de bloedcellen worden via een andere bloedzak weer toegediend aan de donor.

Steriele medische hulpmiddelen voor eenmalig gebruik die uitsluitend bestemd zijn voor het transport en/of de opslag van bloed en/of bloedcomponenten, en daarmee ook in aanraking komen, zijn belast met 6% btw.

De disposable bloedplasma set zorgt er ook voor dat het bloedplasma van het bloed wordt gescheiden. Maar deze functie staat volledig in dienst van de opslag van het bloedplasma en is noodzakelijk voor het transport. Als de wegwerpset daarnaast voldoet aan de eisen van het Besluit medische hulpmiddelen, dan is de levering belast met 6 % btw.

Meer nieuwsberichten leest u in het nieuwsoverzicht

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.