Aanmaningen na intrekken betalingsregeling bijzonder uitstel

21-09-2023

Belastingdienst actueel

Nieuws volgen via RSS

Hebt u in juli 2023 een brief gekregen waarin wij lieten weten dat wij uw betalingsregeling voor het bijzonder uitstel vanwege de coronacrisis gingen intrekken? En hebt u - ondanks een eventuele actie - nog steeds een betalingsachterstand? Dan kunt u vanaf eind september 2023 aanmaningen verwachten voor alle belastingaanslagen waarvoor u bijzonder uitstel van betaling hebt gekregen.

Hebt u niets gedaan nadat u de intrekkingsbrief kreeg? Dan is uw betalingsregeling bijzonder uitstel afgelopen. Daarom moet u nu alle (naheffings)aanslagen betalen waarvoor u eerder bijzonder uitstel van betaling vanwege de coronacrisis hebt gekregen. U krijgt een aanmaning voor elke (naheffings)aanslag die onder het bijzonder uitstel viel. U kunt deze uiterlijk in november  2023 verwachten.

U kunt meer aanmaningen tegelijkertijd of vlak achter elkaar krijgen

Had u bijvoorbeeld 2 jaar lang bijzonder uitstel voor de btw? En hebt u voor de btw nog geen enkele naheffingsaanslag betaald? Dan krijgt u hiervoor 8 aanmaningen als u per kwartaal betaalt, of 24 aanmaningen als u per maand betaalt. Deze aanmaningen voor de btw sturen wij allemaal op hetzelfde moment.

Het zou kunnen dat u bijvoorbeeld ook voor de inkomstenbelasting bijzonder uitstel had. De aanmaningen voor de inkomstenbelasting gaan dan ook allemaal op hetzelfde moment op de post. Maar misschien niet tegelijk met die voor de btw.

Elke 3 maanden krijgt u een schuldenoverzicht van ons, begin oktober komt er weer 1. Op het schuldenoverzicht kunt u zien welke (naheffings)aanslagen u nog moet betalen. U weet dan ook dat u voor deze (naheffings)aanslagen aanmaningen kunt verwachten.

Wat gebeurt als u niet reageert op een aanmaning?

Betaalt u na een aanmaning de (naheffings)aanslag nog niet? Dan krijgt u een dwangbevel. Hieraan zijn hoge kosten verbonden.

Betaalt u nadat u het dwangbevel hebt gekregen, nog steeds niet? En neemt u ook geen contact met ons op? Dan nemen wij verdere invorderingsmaatregelen. Dan kunnen wij bijvoorbeeld uw bank verplichten, zonder uw toestemming, uw belastingschuld te betalen uit uw tegoeden bij de bank. Of we kunnen beslag leggen op uw eigendommen. Vóór die tijd nemen wij contact met u op.

Vóór 1 oktober 2022 al aanmaningen? Dan sturen wij meteen een dwangbevel

Hebt u vóór 1 oktober 2022 al een aanmaning gekregen voor 1 of meer (naheffings)aanslagen? En hebt u het bedrag voor die aanmaning nog niet betaald? Dan sturen wij u voor deze (naheffings)aanslagen meteen een dwangbevel. Wij doen dit uiterlijk in december 2023.

Wat kunt u doen?

Kunt u een aanmaning betalen? Doe dit dan zo snel mogelijk.

Lukt dit niet, belt u dan de BelastingTelefoon: 0800 – 0543.

Verwacht u dat uw betalingsproblemen niet tijdelijk zijn? Kijk dan bij Ook op lange termijn betalingsproblemen? wat u kunt doen.

Hebt u vóór 29 augustus 2023 uw betalingsachterstand ingelopen?

Dan kunt u gebruik blijven maken van de betalingsregeling bijzonder uitstel. U krijgt dan een brief van ons waarin wij dit officieel bevestigen.

Hebt u vragen?

Lees meer over de betalingsregeling bijzonder uitstel bij Overzicht bijzonder uitstel van betaling vanwege de coronacrisis.

Meer nieuwsberichten leest u in het nieuwsoverzicht

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.