Belastingdienst actueel

Beperkt aantal RDW-keuringen door corona (update)

31-03-2020

In verband met het coronavirus heeft de RDW het keuringsaanbod sinds half maart beperkt. Dat houdt onder meer in dat importkeuringen op een RDW-keuringsstation niet mogelijk zijn. Wel biedt de RDW voor bepaalde bedrijven en bepaalde voertuigen een tijdelijke procedure. Hier leest u wat dat betekent voor de aangifte van bpm.

Normaal gesproken vraagt u bij de RDW een Nederlands kenteken aan. Daarna dient u bij de Belastingdienst de aangifte bpm in en geeft de RDW het kenteken af. Door de corona-maatregelen voert de RDW geen reguliere invoerkeuringen uit en kunt u tijdelijk geen Nederlands kenteken aanvragen. Zolang er geen verzoek tot inschrijving in het kentekenregister kan worden gedaan bij de RDW, kan de aangifte niet worden ingediend. Dit geldt ook als u ‘melding bpm’ doet of ‘opgave bruto bpm-bedrag’.

Wat betekent dit concreet?

  • De aangifte bpm kan niet worden gedaan als uw voertuig niet gekeurd is door de RDW.
  • Zodra de RDW het reguliere keuringsaanbod hervat, kunt u een keuringsafspraak inplannen en uw aangifte bpm indienen. Houdt hiervoor de website van de RDW in de gaten.
  • In overleg met de voertuigbranche biedt de RDW voor bepaalde bedrijven een tijdelijke procedure om bepaalde voertuigen in te schrijven in het kentekenregister zonder fysieke identificatie. Op de website van de RDW leest u daar meer over. Als de RDW uw aanvraag voor het voertuig succesvol heeft afgehandeld, krijgt u hierover een e-mail van de RDW. De RDW heeft de voertuiggegevens dan online doorgegeven aan de Belastingdienst. Pas daarna kunt u bpm-aangifte doen bij de Belastingdienst.
  • Als er wijzigingen zijn, laten wij dat weten via onze website.

Meer nieuwsberichten leest u in het nieuwsoverzicht

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.