Belastingdienst actueel

Btw-tarieven monitorlijnen en wegwerpcartridges, jerrycans en zakken met medicinale sodalime

28-03-2019

Losse monitorlijnen voor katheters vallen onder het btw-tarief van 9%. Wegwerpcartridges gevuld met medicinale sodalime ook. Maar jerrycans en zakken met medicinale sodalime vallen onder het btw-tarief van 21%.

Katheters vallen onder het verlaagde tarief van 9%. Dit geldt ook voor delen, onderdelen en toebehoren die zijn gemaakt en bestemd voor katheters.

Losse monitorlijnen en wegwerpcartridges

Een monitorlijn meet de longcapaciteit of CO2/zuurstof-medicatieverhoudingen bij patiënten en is gemaakt en bestemd om te worden aangesloten op een beademingssysteem waar een katheter onderdeel van uitmaakt. Kant-en-klare wegwerpcartridges gevuld met medicinale sodalime voor eenmalig gebruik zijn ook gemaakt en bestemd om op een beademingssysteem te worden aangesloten. Sodalime bestaat uit korreltjes die CO2 absorberen.

Wegwerpcartridges gevuld met sodalime voor éénmalig gebruik en losse monitorlijnen zijn toebehoren, gemaakt en bestemd voor katheters. Daarom vallen zij onder het verlaagde btw-tarief van 9%.

Zakken en jerrycans met sodalime

Zakken en jerrycans met sodalime voor medisch gebruik zijn niet aan te merken als toebehoren, delen of onderdelen die op een katheter kunnen worden aangesloten. Daarom vallen ze onder het btw-tarief van 21%. De wijze waarop deze verbruiksproducten zijn verpakt, maakt daarbij niet uit.

Meer nieuwsberichten leest u in het nieuwsoverzicht

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.