Belastingdienst actueel

Douane heeft komende maanden weer meer aandacht voor invoeraangiften

27-07-2021

De Douane besteedt de komende maanden meer aandacht aan de douanewaarde van textiel en schoenen bij invoeraangiften. Daarnaast worden producten die online zijn gekocht - de zogenoemde e-commerce - extra bekeken, vooral als ze als zending met lage waarde worden aangegeven. Ook e-bikes en biodiesel hebben onze aandacht.

Doet u aangifte? Vraag uw klant dan om extra informatie over de oorsprong, tariefindeling en douanewaarde. Dan kunt u de aangifte op een juiste manier invullen.

Kleding en schoenen: controleer douanewaarde en -tarief

Doet u invoeraangifte voor textiel en schoenen uit China, Vietnam, Bangladesh, Hong Kong, India, Pakistan of Thailand? Controleer dan goed of de douanewaarde en de goederencode (tariefindeling) kloppen. We controleren deze goederen extra.

Biodiesel: controleer het land van oorsprong en de indeling

Doet u aangifte voor biodiesel of 'used cooking oil'? Controleer dan goed of het land van oorsprong en de goederencode (tariefindeling) kloppen. Voor invoer vanuit de VS geldt een antidumpingheffing. We hebben extra aandacht voor deze goederen.

E-commerce: controleer douanewaarde

Steeds meer producten worden online verkocht. Omdat de btw-regels vanaf 1 juli zijn gewijzigd, controleren we deze zendingen extra. Zo bestaat de btw-vrijstelling tot € 22 niet meer.

We gaan controleren of de douanewaarde van deze producten niet te laag wordt aangegeven. We kijken ook of u vrijstellingscodes op de juiste manier gebruikt.

Vrijstellingscodes voor lage douanewaarde

Gebruik deze vrijstellingscodes als het om goederen gaat met een lage waarde:

  • Code C07: voor zendingen met een waarde van niet meer dan € 150. Het moet gaan om een zending die rechtstreeks aan iemand in de EU wordt gestuurd.
  • Code C08: voor zendingen van de ene particulier naar de andere – zonder handelskarakter met een waarde van € 45 of minder.

De waarde voor deze vrijstellingen is de werkelijke waarde, zonder vracht- en verzekeringskosten. Als u een code ten onrechte gebruikt, worden de douanerechten en btw niet goed berekend.

E-bikes: controleer de oorsprong en de douanewaarde

Voor invoer van elektrische fietsen vanuit China geldt een antidumpingheffing. We controleren daarom de waarde en oorsprong van deze goederen.

Andere risico's

We controleren ook andere punten van de aangifte. Hierboven staat waar we extra aandacht aan besteden. Bedrijven kunnen zo extra aandacht geven aan hun aangifte, fouten vermijden en oponthoud voorkomen.

We controleren de goederen fysiek, aan de hand van bescheiden en de administratie in Nederland en andere landen. Wilt u de goederen wegvoeren en kunnen wij de controle niet afhandelen? Dan vragen we eerst aanvullende zekerheid, voordat we de goederen ter beschikking stellen.

Meer nieuwsberichten leest u in het nieuwsoverzicht

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.