Aanvragen vergunning veraccijnsd vervoer kan vanaf 1 november 2022

01-11-2022

Douane actueel

Nieuws volgen via RSS

Bedrijven hebben vanaf 13 februari 2023 een vergunning nodig voor het vervoer van accijnsgoederen waarover in het land van verzending al de accijns is betaald (veraccijnsd vervoer). Deze vergunningen kunt u aanvragen vanaf 1 november 2022.

In deze situaties hebt u voor veraccijnsd vervoer een vergunning nodig:

  • Als uw bedrijf accijnsgoederen verzendt naar een bedrijf in een andere EU-lidstaat. Dan hebt u een 'Vergunning gecertificeerde afzender' nodig. Het ontvangende bedrijf moet dan wel een ‘Vergunning gecertificeerde geadresseerde’ hebben.
  • Als uw bedrijf accijnsgoederen ontvangt van een bedrijf uit een andere EU-lidstaat. Dan hebt u de 'Vergunning gecertificeerde geadresseerde' nodig. Het verzendende bedrijf moet dan wel een 'Vergunning gecertificeerde afzender' hebben.

Deze vergunningplicht geldt ook voor bedrijven die al een 'Vergunning accijnsgoederenplaats, geregistreerde geadresseerde of geregistreerde afzender' hebben.

Aanvragen Vergunning gecertificeerde afzender

Voor het aanvragen van een tijdelijke 'Vergunning gecertificeerde afzender' gebruikt u het formulier 'Aanvraag Vergunning gecertificeerde afzender (tijdelijk)'. Voor het aanvragen van een doorlopende 'Vergunning gecertificeerde afzender' gebruikt u het formulier 'Aanvraag Vergunning gecertificeerde afzender'. Op het informatieblad 'Vergunning gecertificeerde afzender' is een toelichting te vinden.

Aanvragen Vergunning gecertificeerde geadresseerde

Voor het aanvragen van een tijdelijke 'Vergunning gecertificeerde geadresseerde' gebruikt u het formulier 'Aanvraag Vergunning gecertificeerde geadresseerde (tijdelijk)'. Voor het aanvragen van een doorlopende 'Vergunning gecertificeerde geadresseerde' gebruikt u het formulier 'Aanvraag Vergunning gecertificeerde geadresseerde'. Op het informatieblad 'Vergunning gecertificeerde geadresseerde' staat een toelichting.

Zendingen aan- of afmelden

Ook moet u deze zendingen vanaf 13 februari 2023 aan- of afmelden in het elektronische toezichtsysteem EMCS (Excise Movement and Control System). Dit kan alleen als u een vergunning gecertificeerde afzender of gecertificeerde geadresseerde hebt.

Noodprocedure

Op dit moment wordt er hard gewerkt om EMCS aan te passen aan de nieuwe situatie. Als de nieuwe versie van EMCS nog niet klaar is op 13 februari 2023, moet u gebruikmaken van de noodprocedure EMCS. Het Handboek EMCS passen wij hierop aan. Ook bij gebruik van de noodprocedure hebt u een 'Vergunning gecertificeerde afzender' of 'Vergunning gecertificeerde geadresseerde' nodig.

Meer nieuwsberichten leest u in het nieuwsoverzicht

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.