Melden transshipmentzendingen verandert vanaf 15 januari 2024 (AES Uitgaan)

08-01-2024

Douane actueel

Nieuws volgen via RSS

Vanaf 15 januari 2024 verandert de manier waarop bedrijven de Douane informeren over transshipmentzendingen. Deze verandering heeft gevolgen voor exporteurs, expediteurs, vervoerders, cargadoors, stuwadoors en softwareontwikkelaars in de maritieme sector.

Code 705 en de overgang van ECS naar AES Uitgaan

Onder ECS gebruikte u code 705 in het uitgaande manifest. Dat is een verwijzing naar de Bill of Lading. Door het gebruik van die code werd in ECS de douaneverplichting aangezuiverd. Deze douaneverplichting ontstond doordat een aangifte tijdelijke opslag (ATO) is gedaan voor de goederen.

U kon code 705 ook na de invoering van AES Uitgaan tijdelijk nog gebruiken. Maar daar komt nu een einde aan.

Wat verandert er precies vanaf 15 januari 2024?

ECS is vervangen door AES Uitgaan. Bedrijven moeten vanaf 15 januari 2024 een REN-bericht (Kennisgeving Wederuitvoer) bij de Douane indienen. Dit geldt voor transshipmentzendingen die de Unie binnen 14 dagen via de zee gaan verlaten. De Douane geeft voor elk REN-bericht een MRN af. Het bedrijf neemt in het uitgaande manifest een verwijzing naar het MRN op, en het nummer van de zending uit de ATO.

U kunt code 705 niet meer gebruiken voor transshipmentzendingen in het uitgaande manifest.

Gevolgen als u na 15 januari 2024 code 705 gebruikt

Gebruikt u na 15 januari nog steeds de code 705? Dan keurt de Douane het hele uitgaande manifest af. U moet dan een correctie doen en het manifest opnieuw indienen met de goede codering. Als uw uitgaande manifest wordt afgekeurd, kunt u met geen enkel document op het manifest de douaneverplichting aanzuiveren. Het kan dan gebeuren dat u voor de uitvoeraangiften geen ‘Confirmation of Exit’ ontvangt. Ook krijgen transshipmentzendingen geen vervolgbestemming.

Hoe kunt u zich voorbereiden?

Wij adviseren u om contact op te nemen met uw IT-dienstverlener. Systeemtechnische aanpassingen kunnen dan op tijd worden doorgevoerd.

Meer weten?

Kijk dan ons webinar van 13 september terug: 'AES Uitgaan: laatste fase van de implementatie'. Hierin komt de nieuwe werkwijze kort aan de orde.

Meer nieuwsberichten leest u in het nieuwsoverzicht

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.