Coronacrisis: tijdelijke maatregel oorsprongscertificaten (update)

03-04-2020

Douane actueel

Nieuws volgen via RSS

In verband met de coronacrisis kunnen er problemen ontstaan met het aanleveren van herkomst- en oorsprongscertificaten. Onder normale omstandigheden is bij invoer een origineel exemplaar vereist van deze certificaten. Op voorstel van de Europese Commissie is toegestaan dat de certificaten – tijdelijk – óók digitaal overgelegd mogen worden. Een papieren kopie is ook toegestaan.

Concreet mogen certificaten op deze manier worden overgelegd:

  • een kopie op papier, of een digitale variant (bijvoorbeeld een pdf-scan van een certificaat, of een online versie ervan)
    Het moet gaan om een kopie of digitale variant van een origineel certificaat. Getekend en gestempeld door de bevoegde autoriteiten.
  • een kopie op papier, of een digitale variant (bijvoorbeeld een pdf-scan van een certificaat, of een online versie ervan)
    Het moet gaan om een kopie of digitale variant van een origineel certificaat. Met een digitale handtekening van de bevoegde autoriteiten – dit wordt met terugwerkende kracht toegestaan voor certificaten die zijn afgegeven vanaf 1 maart 2020.

Stuur digitale bescheiden naar: douane.nederland.ags@douane.nl. Gebruikt u GPA en moet u daarvoor bescheiden overleggen? Mail deze dan naar uw behandelteam.

Gaat het om uitvoer? Maak dan zoveel mogelijk gebruik van de vergunning Toegelaten Exporteur. Hierover leest u meer in het Handboek Douane.

Voorwaarden

De Douane controleert of de aangeleverde documenten juist zijn. De originele certificaten moeten in de administratie aanwezig zijn, of later alsnog worden opgenomen in die administratie. We moeten de originele certificaten achteraf dus kunnen controleren.

De maatregel geldt voor: certificaten goederenverkeer EUR.1, certificaten goederenverkeer EUR-MED, certificaten van oorsprong FORM A en A.TR certificaten.

Meer weten?

Meer nieuwsberichten leest u in het nieuwsoverzicht

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.