Belastingdienst actueel

Coronavirus: Douane schaalt werkzaamheden af

19-03-2020

De uitbraak van het coronavirus heeft wereldwijd een grote impact op burgers en bedrijven. Dat geldt ook voor het werk van de Nederlandse Douane. Daarbij staat vanzelfsprekend de gezondheid van onze medewerkers voorop. We gaan daarom onze werkzaamheden gedeeltelijk 'afschalen', waar dat mogelijk en verantwoord is. We zorgen er natuurlijk voor dat de vitale werkprocessen op orde blijven. En dat de continuïteit van de douaneprocessen in relatie tot het goederenverkeer zoveel mogelijk wordt gewaarborgd.

Dienstverlening aan bedrijfsleven op peil

De Douane heeft de afgelopen dagen een aantal vitale douaneprocessen aangewezen waarmee we de dienstverlening aan het bedrijfsleven blijven faciliteren. Dat betekent dat alle telefonische en digitale loketten open zijn.

Borgen gezondheid en veiligheid samenleving

Ook gaan we door met de reguliere aangiftebehandeling en vrijgave van goederen. En we gaan door met onze handhavingstaken die te maken hebben met de gezondheid van burgers en veiligheid van de samenleving. Dat heeft onze grootste prioriteit. Ook moet de fiscale kerntaak op een verantwoord niveau worden gehandhaafd. Werkzaamheden voor de overige handhavingsgebieden schalen we af.

Balans in crisistijd

We vertrouwen erop dat met deze afschaling van het operationele werk een goede balans is gevonden. Een balans tussen het beperken van de gezondheidsrisico’s voor douanemedewerkers en de opdracht van de Douane om bij te dragen aan de veiligheid en gezondheid van de samenleving.

Hebt u een vraag over onze maatregelen in relatie tot het coronavirus?

Omdat we nu niet op kantoor werken, kunt u uw vraag mailen naar uw bedrijvencontactpunt. We beantwoorden uw vraag dan zo snel mogelijk en nemen als dat nodig is telefonisch contact met u op, of per mail.

Meer nieuwsberichten leest u in het nieuwsoverzicht

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.