Belastingdienst actueel

Douane en NVWA over wildlifecrime op Fraude Film Festival

28-10-2021

De Douane en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) verzorgen tijdens het Fraude Film Festival op 4 en 5 november 2021 een programmaonderdeel over wildlifecrime. Het Fraude Film Festival is een jaarlijks terugkerend festival met films, documentaires, workshops en interviews over fraude en fraudebestrijding. Het festival vindt plaats in Tuschinski Amsterdam.

Na drugshandel, wapenhandel en mensensmokkel is de illegale handel in (producten van) beschermde planten- en diersoorten wat omzet betreft de grootste illegale handel ter wereld. De gevolgen voor de biodiversiteit zijn ernstig. Ook kan de handel aanzienlijke gevolgen hebben voor dierenwelzijn en zelfs de volksgezondheid. Zowel de Douane als de NVWA spelen een belangrijke rol in de aanpak van deze vorm van criminaliteit. De Douane controleert daarbij aan de grenzen en de NVWA in het binnenland.

Racing extinction

Het programmaonderdeel ‘Wildlifecrime’ bestaat uit een filmblok met de documentaire ‘Racing Extinction’ van Louie Psihoyos.. Vervolgens vindt een panelgesprek plaats met experts uit zowel de Douane als de NVWA. Zij vertellen over wat beide partijen doen aan het voorkomen en bestrijden van deze illegale handel. Ook krijgen de bezoekers een beeld van de recente ontwikkelingen in de wereldwijde aanpak van wildlifecrime en milieucriminaliteit en worden zij uitgedaagd om mee te denken over mogelijke oplossingen.

Illegale producten vaak niet herkend

Vaak weten mensen niet welke producten gemaakt zijn met materialen die afkomstig zijn van bedreigde plant- en diersoorten. Tijdens een interactieve sessie kunnen de bezoekers van het filmfestival kennismaken met deze producten, die zij in het dagelijks leven kunnen tegenkomen. Ook de manier waarop smokkelaars hun producten vervoeren komt aan de orde.

Bewustwording over fraude

Het Fraude Film Festival wordt dit jaar voor de zevende keer gehouden en heeft als doel om de bewustwording rond de impact van fraude te vergroten. Het festival wordt bezocht door filmfans en mensen die geïnteresseerd zijn in het thema fraude. Daarnaast is het ook een netwerkevent voor partijen die betrokken zijn bij de bestrijding van fraude.

Over het festival en toegangskaarten

Meer informatie over het festival, de verkoop van toegangskaarten en het volledige programma is te vinden op de website van het Fraude Film Festival.

Meer nieuwsberichten leest u in het nieuwsoverzicht

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.