Belastingdienst actueel

Douane informeert bedrijven over Brexit-voorbereidingen

01-02-2019

Op 1 februari ontvangen alle bedrijven die goederen van en naar het Verenigd Koninkrijk (VK) transporteren een brief van de Douane. De brief informeert bedrijven over mogelijke Brexit-voorbereidingen.

De precieze gevolgen van Brexit zijn afhankelijk van het terugtrekkingsakkoord. Over dit terugtrekkingsakkoord zijn de VK en de EU nog in onderhandeling. Het kan ook zo zijn dat er helemaal geen terugtrekkingsakkoord wordt bereikt.

Wat gebeurt er bij een no deal?

Als er op 29 maart 2019 géén akkoord is, verlaat het VK op die dag de EU zonder overgangsperiode. In dat geval moet u vanaf 30 maart, van de ene op de andere dag, aangifte doen voor het goederenverkeer van én naar het VK. En daar moet u zich op voorbereiden.

Wat als er op 29 maart wél een deal is?

Bij een terugtrekkingsakkoord (deal) komt er een overgangsperiode. U krijgt dan na afloop van de overgangsperiode te maken met douaneformaliteiten en douanetoezicht. Het is nog niet duidelijk hoe lang zo'n overgangsperiode gaat duren. Dus ook in het geval van een deal moet u zich nu al gaan voorbereiden.

Zet nu deze stappen als voorbereiding

In de voorbereiding op Brexit kunt u een aantal stappen zetten. Welke maatregelen precies nodig zijn, hangt af van de aard van uw onderneming en bedrijfsactiviteiten. Het maakt ook uit of u wel of niet gebruikmaakt van een douane-expediteur. Er zijn 3 zaken die u in ieder geval moet doen:

  • Zorg dat u een EORI-nummer hebt. Dit is een identificatienummer dat u nodig hebt om zaken met de Douane te doen.
  • Zorg dat u aangifte bij de Douane kunt doen. Meld u aan bij een douane-expediteur of haal de benodigde software in huis.
  • Vraag een 'Registratie elektronisch berichtenverkeer' aan als u zelf aangifte gaat doen.

Zorg daarnaast dat u een compleet beeld krijgt van wat u moet doen in uw specifieke situatie. Bijvoorbeeld of u vergunningen nodig hebt, en of er nog andere formaliteiten voor u gelden:

  • Doe de Brexit Impact Scan op brexitloket.nl. Zo checkt u welke gevolgen Brexit voor uw bedrijf kan hebben.
  • Volg de stappen op douane.nl/brexit. Daar vindt u ook welke douanevergunningen er allemaal zijn.

Meer nieuwsberichten leest u in het nieuwsoverzicht

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.