Gewijzigde bescheidcodes bij preferentiële oorsprong in Gebruikstarief

24-11-2022

Douane actueel

Nieuws volgen via RSS

Wij hebben op zaterdag 19 november 2022 een nieuwe versie van het Gebruikstarief/DTV (Douane Tarief Voorziening) gepubliceerd. In deze versie zitten een aantal gewijzigde bescheidcodes die importeurs in de douaneaangifte als bewijs van preferentiële oorsprong kunnen opgeven.

Bescheidcodes bij overgangsregels in de PEM-zone

In het Gebruikstarief kunt u de bescheidcodes U075 (EUR.1) en U076 (oorsprongsverklaring) opgeven als het land van oorsprong de overgangsregels in de Pan Euro-mediterrane (PEM) zone toepast.

Een aantal landen uit de PEM-zone heeft samen alternatieve oorsprongsregels afgesproken. Deze 'transitional rules' of overgangsregels zijn flexibeler en eenvoudiger dan de bestaande oorsprongsregels van de Regionale Conventie. Bedrijven uit deze landen kunnen kiezen voor de bestaande oorsprongsregels of de nieuwe overgangsregels. Exporteurs die de overgangsregels toepassen, moeten dat op het EUR.1 of de oorsprongsverklaring vermelden. En importeurs die om een preferentiële tariefbehandeling verzoeken, moeten in de douaneaangifte de juiste bescheidcode gebruiken.

Meer informatie over de overgangsregels in de PEM-zone en de deelnemende landen vindt u in Mededeling 13 bij het Handboek Douane.

Bescheidcodes REX vervangen bescheidcodes LGO

In het Gebruikstarief kunt u voor de Landen en Gebieden Overzee (LGO) niet meer de bescheidcodes N954 (EUR.1), en N864 en U162 (factuur- of oorsprongsverklaring) gebruiken. U kunt voor de LGO alleen nog de bescheidcodes U113, U114 en U115 (attest van oorsprong) opgeven om de oorsprong van goederen aan te tonen.

Het EUR.1 en de factuur- of oorsprongsverklaring zijn vervangen door het stelsel van Geregistreerde Exporteur (Registered Exporter, REX).

Meer informatie over het LGO-besluit en REX vindt u in Mededeling 26 bij het Handboek Douane.

Bescheidcode N865 (Form A) vervalt vanaf 1 januari 2023

In het Gebruikstarief vervalt de bescheidcode N865 (Form A). U kunt vanaf 1 januari 2023 niet meer verzoeken om een preferentiële tariefbehandeling op basis van een Form A.

Lees voor meer informatie het nieuwsbericht Bescheidcode N865 (Form A) vervalt 1 januari 2023.

Meer informatie

Meer nieuwsberichten leest u in het nieuwsoverzicht

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.