Invoerrechten aantal producten uit Rusland en Wit-Rusland verhoogd

28-06-2024

Douane actueel

Nieuws volgen via RSS

Vanaf 1 juli 2024 gelden hogere invoerrechten voor een aantal producten van oorsprong uit Rusland of Wit-Rusland. Het gaat om granen, oliehoudende zaden en afgeleide producten, bietenpulppellets en gedroogde erwten.

De hogere invoerrechten gelden ook als ze niet van oorsprong zijn uit Rusland of Wit-Rusland, maar worden geëxporteerd uit deze landen naar de Europese Unie (EU).

Verordening

Het hogere invoerrecht op deze producten is het gevolg van Verordening (EU) 2024/1652. Deze verordening treedt op 1 juli 2024 in werking.

In de bijlage van deze verordening ziet u voor welke producten het hoge tarief geldt. Meestal gaat het om een zogenoemd ad valorem-recht van 50%. In een aantal andere gevallen gaat het om een prijs per kilo. Ook deze tarieven volgen uit de bijlage bij de verordening: voetnoten 4 tot en met 6.

Hogere invoerrechten gelden in 3 situaties

  • land van oorsprong van product uit de verordening is Rusland of Wit-Rusland
    Geef in de invoeraangifte aan dat de oorsprong Rusland of Wit-Rusland is. Dan passen we automatisch het hogere tarief toe.
  • land van oorsprong is niet Rusland of Wit-Rusland, product wordt uit deze landen geëxporteerd naar de EU
    Vermeld bij data-element 12 04 000 000 bescheidcode Y155. Dan passen we automatisch het hogere tarief toe.
  • land van oorsprong is niet Rusland of Wit-Rusland, product wordt uit deze landen via een derde land geëxporteerd naar de EU
    Vermeld bij data-element 12 04 000 000 bescheidcode Y155. Dan passen we automatisch het hogere tarief toe.

Als het gaat om een zogenoemde transitzending, waarbij goederen alleen worden getransporteerd via Rusland of Wit-Rusland, dan gelden de hogere invoerrechten niet. In dat geval hoeft u niet de bescheidcode Y155 te vermelden.

Zorg voor goede dossiervorming

De Douane handhaaft risicogericht, we kunnen u om aanvullende informatie en bescheiden vragen. Bijvoorbeeld om aan te tonen dat geen sprake is van omzeiling van de hogere invoerrechten.

Meer weten?

Wilt u meer informatie, bel dan de DouaneTelefoon of de Nationale Helpdesk Douane.

Meer nieuwsberichten leest u in het nieuwsoverzicht

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.