Belastingdienst actueel

Douane heeft komende maanden weer meer aandacht voor invoeraangiften

17-12-2019

De Douane besteedt de komende maanden meer aandacht aan de douanewaarde van textiel en schoenen in invoeraangiften. Daarnaast worden producten die online zijn gekocht - de zogenoemde e-commerce - extra bekeken, vooral als ze als zending met lage waarde worden aangegeven. Bepaalde producten vanuit de Verenigde Staten hebben eveneens onze aandacht.

Doet u aangifte? Vraag uw klant dan om extra informatie over de oorsprong, tariefindeling en douanewaarde. Dan kunt u de aangifte op een juiste manier invullen.

Kleding en schoenen: controleer douanewaarde en -tarief

Doet u invoeraangifte voor textiel en schoenen uit China, Vietnam, Bangladesh, Hong Kong, India, Pakistan of Thailand? Controleer dan goed of de douanewaarde en de goederencode (tariefindeling) kloppen. We controleren deze goederen extra.

E-commerce: controleer douanewaarde

Steeds meer producten worden online verkocht. We gaan controleren of de douanewaarde van deze producten niet te laag wordt aangegeven. Vooral zendingen met vrijstellingscodes voor een lage waarde bekijken we extra. Hieronder ziet u wanneer u een code mag gebruiken.

Vrijstellingscodes voor lage douanewaarde

Gebruik deze vrijstellingscodes als het om goederen gaat met een lage waarde:

  • Code C07: voor zendingen met een waarde van meer dan 22 euro en niet meer dan 150 euro. Het moet gaan om een zending die rechtstreeks aan iemand in de EU wordt gestuurd.
  • Code 107: voor zendingen met een waarde van 22 euro of minder. Het moet gaan om een zending die rechtstreeks aan iemand in de EU wordt gestuurd.
  • Code C08: voor zendingen van de ene particulier naar de andere – zonder handelskarakter met een waarde van 45 euro of minder. 

De 'waarde' voor deze vrijstellingen is de werkelijke waarde, zonder vracht- en verzekeringskosten. Als u een code ten onrechte gebruikt, worden de douanerechten en btw niet goed berekend.

Invoerheffing EU bepaalde producten Verenigde Staten

Op bepaalde goederen uit de Verenigde Staten is een aanvullend recht verschuldigd. We controleren met name de indeling van deze producten.

Andere risico's

We controleren ook andere punten van de aangifte. Hierboven staat waar we extra aandacht aan besteden. Bedrijven kunnen zo extra aandacht geven aan hun aangifte, fouten vermijden en oponthoud voorkomen.

We controleren de goederen fysiek, aan de hand van bescheiden en de administratie in Nederland en andere landen. Wilt u de goederen wegvoeren en kunnen wij de controle niet afhandelen? Dan vragen we eerst aanvullende zekerheid, voordat we de goederen ter beschikking stellen.

Eerdere nieuwsberichten over extra controles

Dit bericht is een aanvulling op eerdere nieuwsberichten  over extra controle. In die berichten staan andere goederen waarvoor we uw extra aandacht vragen.

Meer nieuwsberichten leest u in het nieuwsoverzicht

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.