Belastingdienst actueel

Meest voorkomende fouten bij proviandberichten

04-11-2019

Vanaf 16 november 2019 moet u proviandberichten opstellen volgens versie 01F of 01G van de MIG (Message Implementation Guide). Vanaf die datum worden deze berichten ook uitgebreider gecontroleerd. Dat kan ertoe leiden dat uw ingezonden proviandbericht wordt afgekeurd.

In het afkeuringsbericht staat een foutcode die aangeeft wat er niet goed is. Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende afkeuringsredenen en hoe u die kunt voorkomen.

Wijzigingen en foutcodes

 • Bij MIG-versie 01F kunt u een correctiebericht van het proviandbericht insturen waarmee het eerder ingediende en geaccepteerde proviandbericht komt te vervallen. Het referentienummer móet worden ingevuld. Dit is namelijk de sleutel die verwijst naar het eerder ingediende bericht.
  Vermeldt u het referentienummer niet of is het niet uniek? Dan wordt het bericht afgekeurd met foutcode '5247 - LRN is NOT populated' of met foutcode '6213 - LRN is NOT unique for type of declaration'.
  Als het proviandbericht is opgesteld volgens een oude MIG-versie (01E) van het MAI en/of PRO-deel, wordt het bericht afgekeurd met foutcode '5024 – MIG version is not actual'.
 • Stuurt u het proviandbericht in als partij die de proviandgoederen aan boord brengt (de shipchandler)? Dan moet u de gegevens van de provianddeur niet invullen. Dit blijkt namelijk al uit uw relatiecode (code SU = supplier).
  Als in uw bericht toch deze gegevens staan, wordt het afgekeurd met foutcode 5228.

  Stuurt u het proviandbericht in als agent (code AG), dan moet u het EORI-nummer óf de NAW-gegevens van de shipchandler invullen.
  Als u beide gegevens invult, dus zowel het EORI-nummer als de NAW, wordt het bericht afgekeurd met foutcode 5223.
 • Proviandgoederen kunt u alleen nog maar aangeven met de volgende maatstafcodes:
  - liters (maatstafcode LTR i.p.v. 070)
  - kilogram (maatstafcode KGM i.p.v. 122)
  - aantal stuks (maatstafcode NAR i.p.v. 081)
  Als u de oude numerieke codes of andere codes gebruikt, wordt het bericht afgekeurd met foutcode 4001.
 • Het telefoon- of faxnummer van de contactpersoon moet bestaan uit cijfers, zonder spaties ertussen. Het plusteken ('+') mag u alleen op de 1e positie vermelden.
  Als u het bericht fout invult, wordt het afgekeurd met foutcode 4012.
 • Het registratienummer (bijvoorbeeld 'IMO') van schepen die worden geproviandeerd, moet voldoen aan de eisen die in de MIG aan dit nummer gesteld worden.
  Als u het bericht fout invult, wordt het afgekeurd met foutcodes 6030-6035.
 • Het MRN dat u invult, moet voldoen aan het format van het MRN. Ook mag het MRN maar 1 keer in het ingediende proviandbericht voorkomen.
  Als u het bericht fout invult, wordt het afgekeurd met foutcode 6210.

 • Als u een bezoeknummer vermeldt, moet het gaan om een bestaand bezoeknummer.
  Als u het bericht fout invult, wordt het afgekeurd met foutcode 6228.

Overige wijzigingen

U kunt afgekeurde berichten na verbetering opnieuw indienen.

Correctieberichten mogen alleen worden ingediend door degene die het originele, goedgekeurde bericht heeft ingediend. Het correctiebericht moet betrekking hebben op een proviandering die minder dan 24 uur geleden heeft plaatsgevonden.

In het afkeuringsbericht staan de foutcode en een beschrijving van de fout in het ingezonden proviandbericht. De pointerverwijzing naar het TAG-ID komt te vallen.

Controleer uw software

Om fouten te voorkomen, adviseren wij u om in uw systeem de versie van uw software te controleren en indien nodig aan te passen.

Meer informatie

De versies van de MIG vindt u op de website van de Nationale Helpdesk Douane bij de informatie voor softwareontwikkelaars (onderdeel Single Window).

Meer nieuwsberichten leest u in het nieuwsoverzicht

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.