Nieuwe bescheidcode Y864 voor goederen met preferentiële oorsprong in Israël

21-04-2023

Douane actueel

Nieuws volgen via RSS

Bent u betrokken bij aangiften 'in het vrije verkeer brengen' (invoer) voor goederen uit Israël? Vanaf 16 mei 2023 moet u in de douaneaangifte voor goederen met preferentiële oorsprong Israël verklaren dat ze niet van oorsprong zijn uit de Israëlische nederzettingen door bescheidcode Y864 in te vullen.

Hoe gebruikt u bescheidcode Y864?

Bent u indiener of importeur van goederen met oorsprong Israël? Controleer dan vooraf waar de goederen hun oorsprong hebben gekregen. Vul de juiste bescheidcodes in. Met het gebruik van bescheidcode Y864 verklaart u dat de goederen niet hun oorsprong hebben gekregen in 1 van de Israëlische nederzettingen. Op die manier kunt u wél preferentiële tariefbehandeling aanvragen. Naast de bescheidcode Y864, vult u ook nog steeds de bescheidcode in die bij het gebruikte oorsprongsbewijs hoort.

Let op!

Bij invoer in de EU van goederen die hun oorsprong hebben gekregen in 1 van de Israëlische nederzettingen is geen preferentiële tariefbehandeling mogelijk. Mocht een product in 1 van die Israëlische nederzettingen zijn oorsprong hebben verkregen dan betaalt u bij invoer de normale douanerechten.

Meer weten?

Producten die zijn geproduceerd in de Israëlische nederzettingen in de gebieden die sinds juni 1967 onder Israëlisch bestuur zijn gebracht, komen - op grond van de associatieovereenkomst tussen de EU en Israël - niet in aanmerking voor een preferentiële tariefbehandeling.

Sinds 2005 moet op de certificaten met betrekking tot goederenverkeer EUR.1 en EUR-MED en op factuurverklaringen afgegeven in Israël, de postcode en de plaats (dorp, stad of industriegebied) worden vermeld waar het product zijn oorsprong kreeg.

Kijk op de website van de Europese Commissie (alleen beschikbaar in het Engels). Op de website van de Europese Commissie vindt u ook de lijst met postcodegebieden van de Israëlische nederzettingen.

Hebt u vragen?

Stuurt u dan een e-mail naar de Helpdesk Oorsprongszaken: helpdesk.oorsprongszaken@douane.nl.

Meer nieuwsberichten leest u in het nieuwsoverzicht

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.