Belastingdienst actueel

Het nieuwe btw-identificatienummer komt eraan

23-10-2019

Alle eenmanszaken krijgen in oktober 2019 een brief van de Belastingdienst met een nieuw btw-identificatienummer. Hebt u een eenmanszaak? Dan gebruikt u dit nieuwe btw-identificatienummer vanaf 1 januari 2020 bij al uw contacten met klanten en leveranciers. Vervang daarom uw huidige btw-nummer op uw facturen en website door uw nieuwe btw-identificatienummer per 1 januari 2020.

Het nieuwe btw-identificatienummer noemen we ook wel: het btw-id.

Met het nieuwe btw-identificatienummer is uw privacy beter beschermd

In het nieuwe btw-identificatienummer is uw burgerservicenummer (BSN) niet verwerkt. Zo is uw privacy beter beschermd.

Het nieuwe btw-identificatienummer ziet er zo uit: landcode NL, 9 cijfers, de letter 'B' en een controlegetal van 2 willekeurige cijfers. De 9 cijfers zijn niet te herleiden tot uw burgerservicenummer.

Dit is een voorbeeld van het nieuwe btw-identificatienummer: NL000099998B57.

Gevolgen voor uw vergunning artikel 23

Voert u goederen in en hebt u een vergunning artikel 23? Dan stuurt de Belastingdienst u een nieuwe vergunning met het nieuwe btw-identificatienummer. Deze nieuwe vergunning gebruikt u vanaf 1 januari 2020 als u de btw bij invoer wil verleggen. De vergunning met uw huidige btw-nummer kunt u vanaf 1 januari 2020 niet meer gebruiken.

EORI nummer

Hebt u een EORI nummer, dan wijzigt er niets. Het nieuwe btw-identificatienummer wordt vanaf 1 januari 2020 automatisch gekoppeld aan u huidige EORI nummer. Uw EORI-nummer verandert dus niet.

Meer weten?

Meer nieuwsberichten leest u in het nieuwsoverzicht

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.